Sök ikon

Vårdkriget är igång – det gäller att biffa upp innan det är för sent

Artikel bild

Startups, landsting och vårdjättar. Alla vill ha sin bit av vårdkakan, skriver Towe Boström.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

En halv miljard kronor. Så mycket pumpar investerarna in i den digitala vårdgivaren Kry. En svindlande summa för ett företag som knapp existerade för fyra år sedan – men inte helt oväntad med tanke på att vårdsektorn injicerats med stora mängder kapital på senare tid.

Både Kry och konkurrenten Min Doktor har tidigare tagit in 200 miljoner var, och Natural Cycles en kvarts miljard kronor.

Det här är tydliga signaler på att vårdkriget – och insatserna – trappas upp.

Och nej, det är inte bara innovativa startups som slåss om marknaden. De traditionella vårdjättarna har också vaknat och insett att de måste agera för att inte bli omkullsprungna i utvecklingen.

Vårdjätten Capio, med sina 13.000 medarbetare, har exempelvis satsat över 60 miljoner kronor på startupen Doctrin, för att kunna digitalisera sjukvården. Landstingen bygger just nu egna digitala lösningar, omsorgsföretaget Attendo har knutit smarta startups till sig och vårdjätten Aleris äger en egen nätläkare i form av Doktor24.

Ni fattar poängen. Det gäller att biffa upp innan det är för sent. 

Så vad ska Kry göra med en halv miljard kronor?

Enligt vd:n Johannes Schildt ska stora delar av kapitalet gå till att skala upp verksamheten i Europa, där Storbritannien och Frankrike står näst på tur. Ett naturligt steg då Kry, på den svenska marknaden, de facto lyckats bevisa att många hellre besöker en läkare via datorn än fysiskt – och tagit ledningen i det racet. 

Nätläkaren har tidigare lanserat sin tjänst i Spanien men det största fokuset, liksom omsättningen, kopplas än idag till Sverige och Norge. Kry har satsat stenhårt på marknadsföring i Skandinavien och en minst lika tung, och välfinansierad, satsning kommer att krävas för att nå ut i Europa.

Med en halv miljard kronor kommer man en bit på vägen.

Det betyder samtidigt knappast att nätläkaren har några planer på att släppa sitt växande grepp om den svenska primärvården. Enligt Kry hanterar man i dag 3 procent av alla primärvårdsbesök och siffror visar på dubbelt så många besök som Min Doktor under förra året.

Gott om marknadsandelar kvar att sluka alltså, och en motivation för att behålla ledningen i det digitala racet på hemmaplan.

Kry har även flaggat för att man planerar att bygga fysiska vårdcentraler för att kunna förbättra vården i Sverige, något som knappast är gratis.

Johannes Schildt vill hålla fokus på den internationella expansionen men faktum är att fysiska vårdcentraler skulle ge Kry en helt annan slagkraft i både vårdservice och debatten.

Att kunna hantera patienterna genom hela vårdkedjan skulle ge möjlighet till fysiska uppföljningar och dämpa kritiken mot att man inte kan erbjuda full vård och hantera svårare fall. 

För debatten om nätläkarnas påverkan och roll i vården har bara börjat. Det blir spännande att se vad som händer nu, när Kry har ännu mera pengar och därmed även högre krav och förväntningar på sig.

Säkert är i alla fall att den överbelastade vården behöver hitta lösningar – om det är Kry, Min doktor eller någon av vårdjättarna som sitter på nyckeln återstår att se. 

Läs mer