Sök ikon

Tysk riskkapitaljätte investerar i den skånska sensorn Modcam

Artikel bild

I somras tog skånska Modcam, som utvecklat en ny typ av sensorkamera, in 13 miljoner kronor i riskkapital. Nu kompletterar man med ytterligare 5 miljoner kronor från tyska riskkapitalbolaget Robert Bosch.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

För tre månader sedan kunde vi på Breakit avslöja att det skånska bolaget Modcam, som står bakom en ny typ av smart kamera, plockat in 13 miljoner kronor i riskkapital från en rad namnkunniga investerare.

Den gången kom pengarna bland annat från riskkapitalbolaget Spintop Ventures och privatinvesterare som Anders Laurin, Johan Lenander, Bert Nordberg och Ludvig Linge.

Nu står det klart att Modcam fyller på sin krigskassa ytterligare. Den här gången rör det sig om 5 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Robert Bosch Venture Capital.

Enligt bolagets vd Andreas Nordgren ska pengarna användas till att expandera verksamheten – snabbt.

”Vi befinner oss i ett läge där enheterna är färdigproduducerade och vi vill öka takten. Men det handlar inte bara om pengarna, utan framför allt handlar det om att vi få nu får möjlighet att jobba med Bosch. Det är väldigt smarta pengar och med deras hjälp kan vi expandera snabbt", säger Andreas Nordgren, vd på Modcam.

Andreas Nordgren berättar att Bosch fanns med i förhandlingarna redan i samband med den kapitalrunda som bolaget stängde i somras.

"Vi har varit i dialog under en längre tid. Men Bosch är ett stort bolag och det innebär också lite längre processer."

Kameran, eller sensorn, som skånska Modcam har utvecklat gör det möjligt att analysera människors rörelsemönster. Det innebär rent konkret att kameran kan analysera hur människor rör sig i exempelvis butiksmiljöer – utan att behöva skicka faktiska video- och bildströmmar. Man begränsas därför inte av kameraövervakningslagar.

Bolaget har tidigare jämfört sitt analysverktyg med de digitala analysprogram som finns för e-handlare.

Produkten har under sommaren pilottestats och enligt Andreas Nordgren är kameran nu helt färdigställd.

”Vi lanserar nu. Vi har haft produktion i Linköping under sommaren och nu har vi fått färdiga enheter levererade till oss.”

Förutom varuhus och butiker har man även börjat produkttesta kameran på hotell.

”Hotell kanske man inte naturligt kopplar ihop med kundflöden, men de har stora besöksflöden och det finns mycket intressant i hur hotellgäster rör sig.”

Totalt sett har bolaget nu tagit in 28 miljoner kronor i riskkapital från grundarna samt externa investerare.

Läs mer