Startupsverige jublade när riksdagen äntligen införde förmånligare villkor kring personaloptioner. Men jublet kom för tidigt.
I slutet av april berättade Breakit om den okända baksidan av så kallade teckningsoptioner. De kan leda till en skattesmäll.
“Det kan få katastrofala följder", sade Niklas Rudemo, grundare och vd på företagstjänsten Qoorp till Breakit.
Tanken med de nya reglerna är att en anställd som växlar in optioner mot aktier endast ska behöva skatta den dagen då aktierna säljs, och inte i samband med att optionerna förvandlas till aktier.
Därmed behöver man också bara betala en kapitalskatt, istället för den betydligt högre inkomstskatten. Men detta gäller inte om ett företag ger ut personaloptioner i form av så kallade teckningsoptioner, enligt Skatteverkets tolkning.
Följden kan bli skattesmällar för anställda som får teckningsoptioner, vilket är en vanlig lösning bland svenska startups.
Nu öppnar dock Skatteverket för att ompröva sin hållning, rapporterar Di Digital. Myndigheten har tillsatt en snabbutredning som ska avgöra frågan, alltså om tolkningen ska ändras eller bestå.
”Det framgår inte klart av lagtexten om värdepappersregeln eller personaloptionsregeln ska tillämpas vid tecknande av aktier och andelar. Vi tittar just nu närmare på detta och ambitionen är att komma med ett ställningstagande så snart som möjligt, för att undvika att detta dras i långbänk”, säger Hans Karlsson, utredare på Skatteverket, till Di Digital.
Patrick Krassén, skattepolitisk expert på intresseorganisationen Företagarna, varnar dock för att optionsprogrammens skatteeffekter kan vara mycket svårtolkade.
”Det kan dröja tre år eller mer innan vi får en rättspraxis på området, eftersom det först är då som optionerna får lösas in. Därmed kan ännu ingen med hundra procents säkerhet veta vad som går an eller ej”, säger Patrick Krassén till Di Digital.
Vill du få koll på skillnaden på teckningsoptioner och personaloptioner är? Spana in denna guide från Breakit How To.