I måndags godkände Region Skåne Krys ansökan om att etablera en fysisk vårdcentral. Nu väntar den digitala vårdcentralen svar på om den kan få öppna nytt både från Stockholm och Västra Götalandsregionen.
Det här betyder att du i framtiden skulle kunna besöka Kry på nätet för att sedan, om du skulle behöva det, slussas vidare till deras fysiska läkare.
Slut på att sitta och häcka i väntrum under vårdcentralens akuttider helt enkelt.
Kommunikationschefen Samuel Danofsky förklarar att nätläkarens ambition alltid varit att ta ett helhetsansvar för patienterna.
"Det är inte möjligt i det system vi verkar i nu och därför undersöker vi möjligheterna att via LOV kunna göra det. Vi tittar på flera landsting", säger han.
Ansökning om LOV (lagen om valfrihetssystem ) görs för att få ett godkännande att starta de fysiska vårdcentralerna genom Krys dotterbolag.
Det handlar inte om att ta över etablerade vårdgivare – Kry vill bygga nytt.
"Vi vill bygga något eget och inte ha bagage från gamla vårdstrukturer”, säger Samuel Danofsky.
De digitala vårdgivarna har ifrågasatts både rörande de ekonomiska kostnaderna och effektiviteten i distansvården. I dag hänvisar Kry svårbedömda, eller för sjuka, patienter vidare till primärvården.
Samtidigt har flera konkurrenter, som Doktor24 och Doktor.se, integrerat fysisk vård i sitt utbud.
Just nu tjänar Kry pengar genom att fakturera landstingen när de använder tjänsten. Skulle de bygga fysiska vårdcentraler skulle de kunna tjäna pengar genom till exempel listade patienter. Det är inte möjligt för Kry i dagsläget.
”Det handlar om en annan typ av ersättningsmodell. Vår ambition är fortfarande att lösa patienternas problem digitalt i första hand”, säger Samuel Danofsky.
Exakt hur en sån ny affärsmodell skulle se ut återstår att se. Kry är välfinansierade sedan tidigare och tog in 200 miljoner kronor för drygt ett år sedan.
Nätläkaren har dock ett krav innan den här visionen kan bli verklighet – att patienterna i regionerna kan lista sig digitalt. Samuel Danofsky menar att många landsting ligger efter i utvecklingen.
”Det krävs fortfarande papperslappar för att lista sig. Det är väldigt viktig för oss att det införs en möjlighet till digital listning så att patienten lätt ska kunna byta vårdgivare om man är missnöjd eller vill testa något annat", säger Samuel Danofsky.
Han vill inte ge någon prognos för när vårdcentralerna skulle kunna öppna och upprepar att saker måste falla på plats.
"Här finns det stora möjligheter för de regioner och landsting som verkligen vill ligga i framkant och arbeta med att digitalisera vården", säger Samuel Danofsky.