Sök ikon

Vem orkar vänta på regeringen? Gräsrotsfinansiärerna vill sätta egna regler

Artikel bild
Jonas Björkman, grundare av Tessin, Erika Eliasson, investeraransvarig på Lendify och Julia Reuszner, vd på Pepins. Foto: press

Pepins, Tessin och Lendify bildar en ny crowdfunding-allians.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

För bara en månad sedan presenterades finansdepartementets nya utredning om fenomenet crowdfunding. Kortfattat handlar crowdfunding om att någon finansierar ett projekt eller lån med hjälp av många små privata investerare, istället för att vända sig till traditionella kreditinstitut eller större investerare. I utbyte kan de privata investerarna få ränta, aktier i ett bolag eller förhandsexemplar av prylar som ska tillverkas med pengarna man investerat.

Exakt vilka tillstånd som krävs för att driva crowdfundingverksamhet och hur det ska regleras framöver är fortfarande oklart, trots att branschen är flera år gammal i Sverige.

Därför har tre av Sveriges största aktörer – Lendify, Pepins och Tessin – gått ihop och bildat den nya organisationen Crowdfunding alliance.

“Vi känner att vi inte har tid att vänta, därför har vi tre bestämt oss för att ta ledningen i det här”, säger Jonas Björkman, grundare av Tessin och talesperson för Crowdfunding alliance.

Den första stora frågan de tre bolagen tar tag i är att själva bygga ett eget ramverk för hur medlemmar i den nya organisationen driver sina respektive verksamheter. Det kan bland annat handla om vilket konsumentskydd som ska finnas och hur information om olika prospekt presenteras för investerarna. Förslaget håller just nu på att utformas och ska lanseras redan i augusti. Under tiden diskuterar organisationen med bland annat börsen och lagstiftare för att hitta rätt väg framåt.

“Vi följer redan mycket av det som den statliga utredningen kom fram till. Det här hoppas vi kan bli en kvalitetsstämpel för de bolag som är med och driver marknaden framåt”, säger Jonas Björkman.

När förslaget är klart kommer Crowdfunding alliance att bjuda in andra branschaktörer att bli medlemmar och ansluta sig till regelverket – så länge de håller sig inom ramverket.

“Det är viktigt att branschen växer upp och tar ansvar. Vi vill se till att oseriösa aktörer får köra på egenhand och att man som investerare ska kunna se det”, säger Jonas Björkman.

Läs mer