Facebook har varit i rejält blåsväder de senaste månaderna. Ryska intressens desinformationskampanjer på plattformen avlöstes av den mycket omskrivna Cambrige analytica-skandalen.
Cambridge analytica blev världskänt när det framkom att bolaget samlat in data om 87 miljoner Facebook-användare. Informationen användes sedan för att rikta politisk reklam till amerikaner åt Donald Trump under valrörelsen 2016.
På tisdag kväll svensk tid frågades Facebook-chefen ut av 44 amerikanska senatorer om skandalen och generella problem med plattformen han byggt upp och som nu har över två miljarder användare i månaden.
Utfrågningen började med att Mark Zuckerberg direkt bad om ursäkt.
“Vi hade inte en tillräckligt bred syn på vårt ansvar, och det var ett stort misstag. Det var mitt misstag och jag ber om ursäkt för det. Jag startade Facebook, jag styr det och jag är ansvarig för vad som händer här”, sade han.
Enligt flera framstående techjournalister och medier i USA klarade han sig relativt bra under den drygt fem timmar långa utfrågningen. Istället var det politikerna som tävlade om att missförstå hur Facebook egentligen fungerar. Det illustreras bland annat av följande ordväxling:
Senator Orrin Hatch: “Du sade när du var här 2010 att Facebook alltid kommer vara gratis, är det fortfarande ditt mål?”
Zuckerberg: “Ja, senatorn. Det kommer alltid finnas en gratisversion av Facebook.”
Hatch: “Om så är fallet, hur hittar ni en affärsmodell där användarna inte betalar för tjänsten?”
Zuckerberg: “.... Senatorn, vi har annonser.”
“Det är tydligt att vissa av de här politikerna inte vet jättemycket om hur Facebook fungerar”, skriver Recodes Kurt Wagner i sin stora genomgång av utfrågningen.
Samtidigt som politikerna hade svårt att ställa tech-vd:n mot väggen skriver The information att ett problem för Facebook är motsägelser i bolagets budskap till politiker. Under utfrågningen sade Mark Zuckerberg att han skulle kunna ställa sig bakom en reglering som tvingar bolag att be om särskilt tillstånd från användarna för att använda ansiktsigenkänningsteknik. Samtidigt har Facebooks lobbyister kämpat mot liknande förslag tidigare.
Den hårdaste kängan mot Facebook kom dock inte förrän ungefär tre och en halv timme in i utfrågningen från senatorn John Kennedy.
“Det här är vad alla har försökt berätta för dig idag och jag säger det här på ett snällt sätt: Ert användaravtal suger”, sade han, enligt The Atlantic, och fortsatte:
“Syftet med villkoren är att skydda Facebook. Det är inte för att informera användare om deras rättigheter. Du vet det och jag vet det. Jag föreslår att du åker hem och skriver om det. Säg till dina advokater som tar 1.200 dollar i timmen att du vill ha det på engelska och inte swahili. Det skulle vara en början."
En liten guldklimp som plockades upp av den tidigare techreportern Walt Mossberg, på Twitter, var ögonblicket när Mark Zuckerberg tvingade medge att han inte själv vill uppge sin platsdata, något Facebook gärna ber sina användare om. Se ordväxlingen i klippet nedan.