Vita stränder, färgglada fåglar och skogklädda toppar. Lombok, granne med semesterön Bali i Indonesien, kan enklast beskrivas som ett tropiskt paradis.
En som har hittat till den relativt anonyma ön är den svenske Jakob Johansson. Entreprenören håller just nu på att bygga upp en slags entreprenörsby på platsen.
I flera olika steg kommer 120 hus, ett kontorshotell och olika allmänna ytor byggas upp till att bli staden Tampah hills på södra delen av ön. Där ska entreprenörer från hela världen kunna samlas och skapa nya startups bredvid varandra.
“Jag har alltid älskat affärer men även haft andra passioner i livet. Nu har jag hittat ett ställe där jag kan kombinera de två. Jag vill samla människor som vill skapa förändring för att arbeta och bygga bolag i en miljö man vill vara i”, säger Jakob Johansson.
Hans egen entreprenörsresa började 2010 på en resa i Indonesien där han hittade ett par riktigt sköna flipflops. Han bestämde sig för att leta upp företaget som producerade sandalerna och övertalade dem att lansera produkten i Europa med hans hjälp.
“De höll en helt fantastisk kvalité. Det var lite oregelbundna förhöjningar i sulan, nästan som akupressur (en pseudovetenskaplig behandlingsform där behandlaren trycker på olika punkter på kroppen i smärtlindrande syfte reds. anm.). Jag beställde 10.000 par till en början och sedan rullade det på”, säger Jakob Johansson.
2014 sålde han bolaget han startade för flipflopsen och lämnade verksamheten helt 2017. Det var då han började arbeta med sitt nya entreprenörsparadis.
I startupbyn betalar medlemmarna en fast månadsavgift för tillgång till olika hemtjänster och tillgång till kontorshotellet. Själva driften ska även finansieras med uthyrning av lokaler till företag på de allmänna ytorna. Jakob Johansson beskriver det som ett “100-miljonersprojekt” bara för byggandet och infrastrukturen som ska på plats.
Med sig på tåget har han fått en rad investerare som själva bygger hus i området. Bland annat den tidigare skidstjärnan Jon Olsson och den tyska Youtube-profilen Alex Cheng Loew.
Det låter ju lite som en sekt eller filmen The Island, att man ska samla entreprenörer på en främmande plats. Hur ska ni undvika likriktning?
“Det är inte så att vi bara har en typ av personlighet. Det gemensamma är bara att man är driven och vill göra skillnad. Redan nu har vi åtta olika nationaliteter från 21 till 50 år."
Jakob Johansson förtydligar också att man inte tänker isolera sig från den befintliga lokalbefolkningen utan snarare bli en del av samhället runt sig.
“Vi vill vara motsatsen till ett ‘gated community’ (inhägnat bostadsområde reds. anm.)”, säger han.
Parallellt med verksamheten som ska driva den lilla byn har han även satt upp en välgörenhetsorganisation med utbildningssyfte och använder lokal arbetskraft för byggbolaget som bygger husen.
Samtidigt finns ett stort fokus på att bevara naturen runt staden och begränsa miljöpåverkan.
“Om man tar en satellitbild av området ska det bara vara en grön fläck. Hela vår vision är att vi ska bli en råmodell för hur du bygger upp ett lyxigt men hållbart samhälle som tar ansvar i ett utvecklingsland”, säger Jakob Johansson.
De första husen byggs redan under sommaren och hela byggprojektet beräknas vara klart om 7–8 år.