Tre timmar efter New York-börsens öppning började Spotifys aktier handlas på tisdagen. Det första avslutet gjordes kring klockan 18.45 till en kurs på 165:90 dollar. Det var klart högre än det referenspris som var satt på förhand.
Klockan 19.30 hade kursen sjunkit till cirka 160:50 dollar.
Om aktierna handlas för 160:50 dollar betyder det att värdet på Spotify landar på cirka 239 miljarder kronor. Det innebär att värdet på bolaget har stigit med cirka 19,5 procent jämfört med referenspriset.
Bakgrund och fakta
Efter åratal av spekulationer och en lång väntan noterades den svenska musikstreamingtjänsten Spotify på börsen idag, tisdag.
Spotify är den största svenska börsnoteringen sedan Telia år 2000. Musikbolaget är idag mer värt än den svenska folkaktien H&M.
Totalt är 14 procent av alla svenskar intresserade av att investera i musiktjänstens aktie, enligt en undersökning som Nordnet har låtit undersökningsföretaget Syno International genomföra.
Spotify noterades på tisdagen börsen genom en så kallad direktnotering, vilket innebar att det slutgiltiga priset sattes först när handeln började.
En direktnotering är ganska ovanligt. I vanliga fall när bolag går till börsen vill man göra en nyemission för att få in nytt expansionskapital. Då sätter man en ungefärlig aktiekurs själv och raggar investerare till den satta kursen.
Spotifys ena grundare Martin Lorentzon äger 12,2 procent av bolaget. Den andra grundaren Daniel Ek äger i sin tur 9,1 procent av det totala antalet aktier i musikföretaget. Båda grundarna äger också så kallade optioner och warranter som gör att de kan få ännu fler aktier längre fram i tiden.
Referenspriset inför noteringen var 132 dollar per aktie.
Referenspriset var inte öppningspriset för aktien utan ett pris som användes för att budgivare på aktien skulle ha något att förhålla sig till.
Vid årsskiftet hade Spotify 71 miljoner betalande användare. Utöver det har bolaget ungefär 88 miljoner gratisanvändare runtom i världen.
Ungefär 60 procent av alla som blir betalande prenumeranter har testat gratistjänsten först, enligt Spotify. Bolaget omsatte förra året 41 miljarder kronor och gjorde en förlust på 12,4 miljarder kronor.
Att förlusten skenat beror framförallt på ett lån på 8 miljarder kronor som bolaget som tog april 2016 men sedan förhandlade om vilket utlöste förlusten. Bolagets rörelseförlust (där lånet räknas bort) landade jämförelsevis på 3,8 miljarder kronor.