Startupbolaget Enkla gav hela bankbranschen en rejäl vänsterkrok med sitt nya erbjudande i veckan. Bolån med 0,95 procent fast ränta i tre år får den som uppfyller fintechbolagets kriterier.
Det är en rejäl prisdumpning jämfört med dagens snitträntor.
Nu får storbankerna ytterligare en ny konkurrent. Som har betydligt större muskler än den lilla startupen.
Det är den digitala nischbanken Collector som nu börjat hämta in intresseanmälning till sina egna bolån. Banken räknar med att kunna betala ut lån redan inom de närmaste tre månaderna.
“Det här är ett bra komplement för oss att stärka relationen med kunden med låg risk. Vi vill göra en helt digital och transparent lösning där man vet vad man får och inte måste förhandla om sin ränta”, säger Liza Nyberg, vd på Collector.
En pikant detalj i sammanhanget är att Collectors riskkapitalarm Collector ventures är en av Enklas investerare. Det innebär att man i grund och botten alltså blir en konkurrent till sitt eget portföljbolag.
“Så gör vi på många områden. Vi har betallösningar för e-handel och har investerat i Kaching. Collector ventures är ett sätt för oss att hela tiden ligga nära marknaden och hitta kompletterande erbjudanden”, säger Liza Nyberg.
Samtidigt planerar Collector att delvis rikta sitt erbjudande mot en helt annan grupp än Enkla. Där startupbolaget satsar på att pressa priserna för trygga kunder med befintliga lån, väljer banken att satsa på en prisbild som påminner mer om de traditionella bankerna – och en målgrupp som vanligen förknippas med betydligt högre risk: Personer utan fast anställning.
Liza Nyberg beskriver det som personer i “den nya gig-ekonomin”.
“Vi ser att det är en växande målgrupp som tjänar bra men där det inte räcker att titta på kreditupplysningen från förra året. Det är ingen annan som riktigt klivit in och tittat på hur morgondagens anställningsform kommer att se ut”, säger hon.
Dock verkar det inte vara fråga om att det är fritt fram för cykelbud och ströjobbsarbetare att teckna bolån.
“Det innebär inte att vi ska öka risken. Man måste fortfarande ha en kalkyl som visar att man klarar av att betala”, säger Liza Nyberg.