Det som började som kritik mot ett högerextremt konto på Youtube har nu mynnat i en stor debatt om vilket ansvar Google har för det som visas i deras sökresultat.
Allt började den 4 mars då Dagens Nyheter och Expressen kunde berätta att en advokatfirma hade blivit utsatt för hot. Advokatfirman hade biträtt vid anmälningar om hot mot journalister av högerextremister på Youtube. I samband med att publiceringarna togs bort från Youtube röjdes advokatbyråns namn. Högerextremisterna hade bland annat gjort hembesök hos advokaterna och fotat deras barn.
Två dagar senare hade Youtube stängt ner det högerextrema kontot. Det verkade inte hjälpa utan ett nytt konto med samma innehåll skapades och flera andra konton hade återpublicerat det högerextrema materialet.
Samtidigt kunde DN berätta att Google visade upp propagandaartiklar från den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som om de vore nyhetsartiklar. Dessutom hamnade en anti-semitisk lista över judar i Sverige högt upp i sökresultaten.
Dagen efter hölls ett krismöte mellan Sverige Annonsörer och Google efter att det avslöjats att Google sålt annonser på sökningar på den anti-semitiska listan. Annonsörerna visste inte om att deras annonser visades i anslutning till listan.
Efter mötet ska Google ha tagit bort listan från deras sökresultat.
Frågan har nått högsta nivå i Sverige och flera ledande politiker har uttalat sig om frågan. Justitieminister Morgan Johansson har till exempel öppnat för att kalla Google till förhör i Konstitutionsutskottet.
Google har bemött kritiken och sagt att de tar bort innehåll som strider mot företagets policys och den lokala lagstiftningen.
I en debattartikel i Expressen svarar Googles chefsjurist David Price på kritiken och skriver bland annat att det vore olyckligt om personliga åsikter hos Googles personal avgjorde vilken typ av innehåll som utesluts från sökresultaten.