Sök ikon

Kry vill att du pratar ut i video – lanserar ny psykologitjänst

Artikel bild
Foto: Istockphotos/Kry

Genom nätläkaren Krys nya tjänst ska du snabbt kunna komma i kontakt med en psykolog.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Nu behöver du inte längre trava in hos psykologen för att prata om dina problem. Nätläkaren Kry vill istället att du loggar in i mobilen för att träffa deras psykologer.

Kry erbjuder redan videomöten med läkare och breddar nu tjänsten med KBT-behandling för stress, ångest och nedstämdhet.

Enligt företaget ska du kunna träffa psykologen samma dag som du söker.

Krys vd Johannes Schildt förklarar att psykisk ohälsa är orsaken till närmare hälften av alla sjukskrivningar – och här vill man göra skillnad.

”Det innebär ett stort lidande för den enskilde och ett kostsamt misslyckande för vårt samhälle. Den bristande tillgängligheten gör att många får behandling för sent – eller inte alls”, säger Johannes Schildt.

Enligt nätläkaren saknar var tredje vårdcentral tillgång till psykolog.

Det är Jesper Enander, som disputerat på digital psykologi vid Karolinska Institutet, som ska ratta satsningen.

Jesper Enander uppger att forskning på digital KBT-behandling visat att psykologi-möten över video är minst lika bra som traditionell behandling, det vill säga fysiskt möte.

”Vi vet också att ju tidigare man får hjälp med sina besvär desto större är möjligheten att förhindra långvarig sjukdom och sjukskrivning”, säger Jesper Enander.

Anders Wahlberg som är ordförande för psykologförbundet välkomnar satsningen som han menar kan leda till att fler lättare kan få hjälp .

”För de som bor i exempelvis Norrland och i landsbygden är appen bra. Tillgängligheten finns direkt i mobilen och du slipper åka miltals till närmaste vårdcentral”, säger Anders Wahlberg till Dagens Nyheter.

Anders Wahlberg lyfter samtidigt ett varningens finger.

”Varningsdelarna är att man inte ska tro att appen ska ersätta det verkliga mötet med psykologen och att man inte tömmer vårdcentraler på psykologer”.

Satsningen fungerar som den övriga tjänsten med en patientavgift på 250 kronor. 

Läs mer