Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Behövs verkligen rekryteringsfirmorna?

Artikel bild
Digge Zetterberg Odh

Rekryteringsfirmorna täljer guld när företagen skriker efter it-kompetens, men tjänar man verkligen på att anlita dem?

Digge Zetterberg Odh

Digge Zetterberg Odh

digge.zetterberg.odh@makingwaves.com

Krönikör

Jag har slutat att svara i telefon. Jag orkar inte längre förklara för de rekryteringsfirmor som dagligen hör av sig för att erbjuda mig hjälp med vår rekrytering att det inte är intressant. Även om jag absolut har träffat proffsiga och duktiga rekryterare så blir jag alltmer övertygad om att rekryteringsfirmorna snart har spelat ut sin roll.

Det senaste åren har det pågått en intensiv debatt om kompetensbristen inom IT och tech. Aktörer som Spotify har klagat på att svensk lagstiftning hindrar dem från att locka attraktiva talanger från utlandet genom möjligheten till optioner. Stockholms Handelskammare har nyligen gått ut och varnat för konsekvenserna av kompetensbristen inom det här området.

Det råder följaktligen kaos på marknaden. Alla vill anställa utvecklare, och mitt i allt detta står rekryteringsfirmorna som en sorts modern version av de som sålde spadar under guldruschen.

De flesta rekryteringsfirmor har ungefär samma upplägg: Man berättar om sitt behov, och sedan letar de fram kandidater och om man anställer någon av kandidaterna betalar man ofta ett arvode på ungefär 3 månadslöner eller 30% på en årslön för den man anställer. Behöver man anställa mer än en person kommer man snabbt upp i rätt stora summor.

Min största invändning mot rekryteringsfirmor är dock inte priset, för givetvis ska de ha betalt för nedlagd tid, utan för att jag är helt övertygad om att företag som sköter sin egen rekrytering både lyckas bättre med att hitta rätt och i slutändan tjänar mer på att göra det själva. En extern part kommer aldrig att kunna träffa lika rätt som en intern rekryterare som faktiskt arbetar där personen i fråga ska passa in.

Innan Linkedin kan det ha funnits ett behov att kunna vända sig till en firma som samlat på sig en hög med cv:n och som kunde ringa runt och kolla om någon var sugen, men nuförtiden?

Även Facebook ska satsa mer på jobbförmedling och expanderar därför sin Jobs-funktion till flera länder, däribland Sverige. Det kommer att göra det ännu lättare att hitta kandidater.

Rekrytering är framförallt tidskrävande. Du behöver aktivt jobba med att bygga och upprätthålla ett nätverk och relationer inom den bransch du verkar inom. Sen behöver du träffa stora mängder människor. De duktiga rekryterare jag träffat har ett genuint intresse och en gedigen kunskap om den bransch de rekryterar inom. Men de är få.  

Allt för många gånger har jag harvat på med rekryteringsfirmor som kommer med förslag på folk som antingen inte är tillgängliga, inte på riktigt är intresserade av att byta jobb, har dubbelt så högt löneanspråk som vi angett att vi kan betala, eller har fel profil för uppdraget.

Min erfarenhet är att processen med en rekryteringsbyrå alltid tar längre tid än om man sköter den själv. I slutändan behöver du ändå träffa dina tilltänkta kandidater.

De utvecklare på mitt jobb som blir kontaktade flera gånger i veckan säger också alla samma sak: De föredrar att kontaktas av företaget direkt, och inte av en mellanhand som vill avsluta transaktionen så fort det bara går.

Mindre eller nystartade bolag utan de ekonomiska eller tidsmässiga resurserna att lägga på rekrytering kommer dock ibland behöva ta in extern hjälp. Det är bara att beklaga att hjälpen som finns att få både är dyr, tidskrävande och inte särskilt pricksäker.

Mitt tips är att redan från starten räkna med att lägga resurser på framtida rekryteringar, och om man inte har råd att anställa någon – ta in en konsult som kan göra insatser under en period.

I Sverige har vi hög rörlighet på arbetsmarknaden vilket innebär att företagen hela tiden behöver jobba aktivt med att fylla på med nya anställningar. Om nu den undersökning som Poolia gjorde häromåret stämmer, att en felrekrytering kostar runt 700 000 kr, så är det ännu konstigare att inte fler företag lägger mer krut på att lyckas bättre med sina rekryteringar. Då borde det inte finnas utrymme för mätta och trötta rekryteringsfirmor, men desto mer jobb för duktiga interna rekryterare.

Läs mer