Tjuvar som stjäl bitcoins för miljardbelopp, ICO-bluffer och razzior mot bitcoinbörser.
Det finns goda anledningar att se över säkerheten om du äger kryptovalutor.
Ivan Liljeqvist står bakom den populära Youtube-kanalen "Ivan on Tech" som handlar om kryptovalutor och blockchain.
Vi bad honom dela sina bästa tips för att skydda dina kryptovalutor.
1) Lita inte på centraliserade börser
När du handlar med kryptovalutor finns det ingen central bank, server eller support att vända sig till med problem. Det innebär att hela ansvaret ligger på dig – och då gäller det att vara smart.
Ivan Liljeqvist varnar dig för att ha för mycket pengar på centraliserade börser. BitGrail och Coincheck är börser som båda blivit hackade. Coinbase och Bitfinex, som inte hackats, är andra exempel på stora centraliserade börser.
”De är en väldigt stor måltavla för attacker då de kan hantera hundratals miljoner dollar i kryptovalutor från olika användare. Vi har sett flera attacker mot börserna på senare tid”, säger Ivan Liljeqvist.
2) Kontrollera alltid dina nycklar själv
Ivan Liljeqvist berättar att många börser är nystartade och därmed kan ha bristande regelverk och policys.
”Jag tycker att alla ska kontrollera sina egna privata nycklar och inte förlita sig på någon annan”, säger han.
Ivan Liljeqvist förklarar att dina privata nycklar låter dig komma åt och spendera dina kryptovalutor. Om du har kryptovalutan lagrad på en börs är det istället börsen som kontrollerar nycklarna.
Genom att hantera nycklarna själv minskar du risken att drabbas om en börs blir hackad.
3) Köp en hardware wallet
Ett bra sätt att hantera sina egna nycklar är att köpa en hardware wallet, vilket kan beskrivas som en USB-sticka som hanterar dina nycklar. Stickan är offline vilket gör det svårt att hacka den.
Du kopplar in stickan i datorn och öppnar ett program som interagerar med stickan och låter dig göra transaktioner.
”Hela tanken med en hardware wallet är att lagra nycklarna på ett sätt som är helt frånkopplat från internet. Detta är att föredra då allt virus och malware som kan sno dina nycklar sannolikt kommer att komma från internet.”, säger Ivan Liljeqvist.
Lagra din recovery-fras på en säker plats
Nu gäller det att säkra informationen som finns i din hardware wallet. Den är kopplad till en fras som kan användas för att återskapa USB:n på en annan sticka om den försvinner eller går sönder.
Men var försiktig – om någon får tag på din fras kan de stjäla din kryptovaluta.
”Därför ska man vara noga med att lagra frasen på en säker plats. Vissa köper metalwallets, metallplattor där du ristar in frasen, och gräver ned dem", säger Ivan Liljeqvist.
Dubbelkolla alltid dina transaktioner
Transaktioner kan inte ångras så var allt helt säker på vem du skickar till.
”Dubbelkolla alltid mottagarens adress så att du inte kopierat något från tidigare mail eller liknande. Var noga med vilka transaktioner du gör, om det händer något finns det inga sätt att ångra sig".
Passa dig för annonser
Ivan Liljeqvist berättar att lurendrejare lätt kan köpa trovärdiga annonser på Google och genomföra attacker genom att låtsas var exempelvis krypto-plånboken Coinbase.
”Google har varit ganska dåliga på att granska dem. Ibland kommer det upp annonser där du uppmanas göra en wallet och skicka in pengar varpå de stjäl dem", säger Ivan Liljeqvist.
Han uppmanar dig att överhuvudtaget inte klicka på annonser kopplade till krypto.
”Det är nog väldigt många som går på det. Annonserna ser ofta exakt ut som de kända börsernas. Är man ny är det lätt att falla för det".
Vi har tidigare berättat Ivan Liljeqvist historia och målsättning att utbilda hela världen om kryptovalutor.