Spotify-grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek äger långt ifrån majoriteten av aktierna i sitt bolag. Mellan sig står de för ungefär 20 procent av aktierna. När bolaget under de närmaste månaderna ska noteras på New York-börsen innebär det att de riskerar att förlora kontrollen över Spotify.
Nu rapporterar Bloomberg att grundarduon har en hittills okänd plan för att behålla kontrollen, även efter noteringen.
Enligt källor till nyhetssajten äger grundarna ett eget aktieslag för gör att deras röster väger tyngre på bolagsstämmor än andra ägare. På så sätt kan man alltså bestämma över bolaget utan att stå för en majoritet av kapitalet.
Att ha olika aktieslag är inte helt okontroversiellt i USA, även om techprofiler som Mark Zuckerberg och Snapchat-grundaren Evan Spiegel använt sig av det. Bland annat har en ledamot för SEC – USA:s motsvarighet till Finansinspektionen – kritiserat systemet för att vara orättvist.
I Sverige har det dock använts flitigt, bland annat av familjen Wallenberg. Inom EU pågick under förra decenniet en debatt om huruvida man skulle förbjuda systemet i unionen, något Wallenbergarna lobbade hårt och framgångsrikt mot då.
Rapporter om Spotifys värdering växlar i dagsläget mellan 17 miljarder och 20 miljarder dollar, vilket motsvarar mellan 140 miljarder och 160 miljarder kronor.
Enligt Bloomberg beräknas Spotify ha omsatt drygt 42 miljarder kronor förra året.