Breakit har i en rad artiklar granskat utvisningarna av högutbildad arbetskraft.
Det var stjärnkodaren Tayyab Shabab som verkligen kom att sätta fokus på Migrationsverkets så kallade kompetensutvisningar. Han utvisades efter att hans förra arbetsgivare misslyckats med att betala in hans pensionsförsäkring på rätt sätt.
Han är långt ifrån ensam. Tidigare misstag från arbetsgivare, som brister i sjuk- och pensionsförsäkringar, har lett till att Migrationsverket beslutat att neka ansökningar om förlängda arbetstillstånd. Detta samtidigt som svenska teknikbolag ropar högljutt efter duktiga kodare.
Nu har en rad näringslivsprofiler fått nog och gått ihop i ett gemensamt upprop som publiceras i Dagens industri. Däribland Antonia Ax:son Johnson, ägare och styrelseordförande i Axel Johnson Gruppen, Börje Ekholm, vd för Ericsson, Georgi Ganev, vd för Kinnevik, Marcus Wallenberg, styrelseordförande för SEB, Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare på Klarna, Hans Otterling på Northzone, Johan Attby, grundare Fishbrain, Stefan Persson, ordförande H&M och Lena Treschow Torell, styrelseledamot för Investor och styrelseordförande för Chalmers tekniska högskola.
"Den långa raden av ”kompetensutvisningar” är djupt chockerande. Trots att människor försörjer sig själva och bidrar till Sveriges framtid, får de sina liv sönderslagna av en skoningslös rättstillämpning, som saknar känsla för proportioner", skriver de bland annat.
Initiativet kommer från Jenny Lindén Urnes som är ägare av och styrelseordförande för Lindéngruppen, där företag som Höganäs och Beckers ingår.
"Den absurda följetongen av kompetensutvisningar förstör inte bara människors liv. Den skadar även Sverige och vår konkurrenskraft", säger hon till Di.
Här kan du läsa på om reglerna och turerna kring kompetensutvisningarna som drabbat techsektorn.
Ett lagförslag som föreslår en mindre språklig förändring av lagen är för närvarande ute på remiss. Det väntas träda i kraft från juli i år.