Kajsa Knapp och Christian Omander drog igång Coolstuff från sin studentlägenhet i Halmstad 2004. Idén var att sälja udda och roliga prylar som de hittat på sina resor runt om i världen.
I dag, 15 år senare, har bolaget 40 anställda och omsatte över 200 miljoner det senaste räkenskapsåret som slutade i maj 2018. Familjen Knapp-Omander har också utökats med tre barn, det yngsta blott 10 månader gammal.
“Det går inte att komma ifrån att jobbet styr kärlekslivet, det styr hela ens liv. Är det problem på jobbet blir det en påfrestning även privat, medan framgångar på jobbet också smittar av sig på samma sätt”, säger Kajsa Knapp.
De försöker undvika att ta upp för stora problem eller negativa saker kopplade till jobbet när de är hemma. Speciellt sent på kvällarna. Det är dock en princip som inte fungerar den här perioden i livet.
"När vi delar på föräldraledigheten och inte är på plats båda två samtidigt lika mycket så är det prat dygnet runt om jobbet hemma. Det är fullt ös med tre barn och företaget", säger Kajsa Knapp.
Sätter gärna relationen på prov
Nils von Heijne och Faviana Vangelius von Heijne driver sedan maj 2016 AR-studion Svrvive tillsammans. Att göra saker snabbt och intensivt har varit deras ledord sedan de träffades för drygt tre år sedan.
“Inledningsvis var det ganska utmanande, plötsligt såg man varandra i nya situationer och skulle anpassa sig till det. Resultatet har dock varit en fördjupad relation, vi har fått lära känna fler sidor av varandra ännu bättre. Det är bra att ha något att brinna för ihop, något man skapar tillsammans utöver relationen”, säger Nils von Heijne.
“Jag och Favi har lite raketbränsle i livet över lag. Vi tror på att sätta relationen på prov snarare än att fega”.
Kommunikation är a och o för att relationen ska utvecklas och inte bara handla om jobb. Lösningen är att de tvingar varandra att sluta prata om jobbet när de är hemma.
“Det handlar mest om påminnelser, vi nästan ber varandra om lov när vi har en jobbgrej som vi vill ta upp. Vi jobbar också mycket med att uttrycka tacksamhet gentemot varandra, som att jag visar uppskattning om Favi tagit hand om en jobbfråga som behövde hanteras”, säger Nils von Heijne.
Undviker jobbprat efter 21
Ett par som har lång erfarenhet av att jobba tillsammans är grundarduon bakom Mathem, Karolin och Tomas Kull. De är marknadschef respektive vd för bolaget som grundades för nästan 10 år sedan, då paret var i 40-årsåldern.
“Jag ser faktiskt inte så många problem alls med att jobba tillsammans, skulle vi ha gjort resan på egen hand hade det däremot varit svårare. Det är jättekul att få jobba ihop, man blir väldigt jämlik i sitt förhållande för båda två bidrar med idéer, kompetens och infallsvinklar”, säger Karolin Kull.
Att prata jobb hemma är nästan omöjligt och heller inget de försöker undvika – förrän efter klockan 21 på kvällen. Mathem har idag 1.500 personer anställda och makarna Kull träffas därför inte så mycket fysiskt när de är på jobbet. Att kunna fokusera på olika områden inom företaget är en fördel.
"Det är viktigt att hålla fast vid andra saker i livet som man tycker är kul, man får inte bli för nördig. Vi tycker mycket om att åka skidor och vara ute i naturen”, säger Karolin Kull.
Rollfördelningen har underlättat småbarnslivet
Paret bakom Coolstuff har valt en lite annorlunda rollfördelning. De delar nämligen på vd-skapet mellan sig. Fördelen är att de under småbarnsåren har kunnat vara föräldralediga varannan dag, så ingen av dem har behövt att vara borta långa perioder från kontoret. De ser också till att resa ofta och ha gemensamma semestrar. Även om det inte går att vara helt ledig så är miljöombytet bra för relationen.
“Det har mest fördelar att jobba tillsammans. Vi har fullt förtroende för varandra och är väldigt synkade för att vi känner varandra så väl. Vi har stor förståelse för när det är mycket att göra och kan ta ansvar för familjeliv och jobb tillsammans. Hade man inte jobbat ihop tror jag inte att man hade haft samma förståelse”, säger Kajsa Knapp.
Att de driver företaget ihop som ett par har bara medfört positiva reaktioner från alla håll, även från investerare.
“Spiltan är delägare och deras reaktion var att familjeföretag brukar vara bra. När de kom in i bolaget för fyra år sedan hade vi visserligen drivit företaget framgångsrikt i 10 år, och hade ju bevisat att det funkar”, säger Kajsa Knapp.
Missa inte expertens bästa råd för att driva företag med din älskade.