I djupet av de småländska skogarna, i lilla Virserum en halvtimmes bilfärd från Hultsfred, har företaget Svensk Skogsdata utvecklat en revolutionerande teknik för att ursprungsmärka skog. Med hjälp av bildanalys och avancerade algoritmer kodas ett träds unika årsringar och kännetecken – precis som ett fingeravtryck. Äkta ursprungsmärkning av träd är efterfrågat globalt, då det på sina håll slarvas eller fuskas rejält. Men för att lyckas med en internationell satsning krävs mer än en grym produkt.
”Vi behövde bygga molntjänster och ett affärssystem från grunden”, säger vd Jonny Edvardsson, som för ett år sedan sökte och blev antagen till Forest Business Accelerator, ett program där ett tiotal innovativa företag med koppling till skogsindustrin får hjälp att utveckla och kommersialisera sin produkt eller tjänst på den internationella marknaden.
För Svensk Skogsdata gav programmet en skjuts framåt.
”Det öppnade portarna till IBM som matchade vår krav och nu hjälper oss med både molntjänster och affärssystem. Det var väldigt skönt att skriva ett avtal med en stor och trygg partner. De bygger i detta nu, jag satt precis i telefon med dem”, fortsätter Jonny Edvardsson.
Läs mer: Vill er startup förändra skogsindustrin? Ansök till Forest Business Accelerator här
IBM är ett av de företag som bistår deltagarna på i Forest Business Accelerator med råd och expertis. Skogsjätten SCA är ett annat. Möjligheten att korsbefrukta skogsindustrin med digitalisering och entreprenörskap är givetvis intressant för Sveriges största privata skogsägare. Och intresset är ömsesidigt från entreprenörernas håll.
”Vi fick en ovärderlig inblick i hur ett stort skogsbolag som SCA bedriver hantering av sin skog, och vilka mekanismer och värden som styr verksamheten”, säger Krister Tham, vd på Malmö-startupen Katam som utvecklar en digital lösning som mäter skogsbestånd med hjälp av en smartphone.
”Tack vare det nära samarbetet med skogsindustrin som programmet medförde har vi kunnat inleda flera internationella projekt med stora skogsbolag i Sydamerika, vars skogsbruk lämpar sig väl för den första versionen av vår plattform”, fortsätter Krister Tham som också har slutit ett avtal med IBM.
”IBM är en viktig strategisk partner, när vi nu står inför en första kommersiell release.”
Skärmdump från Katams app som mäter skogsbestånd med en teknik som bygger på 3D-baserad bildbehandling, artificiell intelligens och sensorteknik.
Inför 2018 års Forest Business Accelerator har arrangören BizMaker förstärkt med en tredje samarbetspartner, forskningsinstitutet Processum som bland annat ger deltagarna tillgång till testutrustning inom skoglig bioraffinaderi.
”Allt som idag görs av olja kan göras av skogsråvara. Ambitionen med Forest Business Accelerator är att underlätta för innovativa företag som vill förnya skogsindustrin och samtidigt bidra till lösningen på vår tids klimat- och miljöfrågor. Där passar Processum in perfekt”, säger Monica Vestberg, projektledare och affärsrådgivare på BizMaker.
Ansökningsperioden till årets program har precis öppnat och pågår fram till 1 mars.
”Vi söker företag som vill vara med och förändra skogsindustrin. Vi erbjuder ett intensivt program med fokus på internationella affärer. För att bli antagen krävs att företaget har en produkt eller tjänst som är introducerad på marknaden eller är i startgroparna för en lansering”, säger Monica Westberg.
Läs mer: Ansök till Forest Business Accelerator här
Detta är en sponsrad artikel från BizMaker, en regional företagsinkubator/accelerator med kontor på sju orter i Västernorrland och på Ekerö i Stockholm. På BizMaker är vi entreprenörer, innovatörer och möjliggörande. Har du en idé eller ett företag som du vill utveckla? Har du drivkraft och ambitioner? Hos oss hittar du energi, kunskap och nätverk så att dina affärer kan växa sig starkare.
Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.