När Voddler lanserades 2009 var tanken att bolaget skulle erbjuda laglig strömning av film mot betalning. Det här var i en tid när illegal nedladdning av film och tv-serier var en riktigt het fråga. Voddler sågs som ett sätt att komma till rätta med problemen. Det såldes in som ett "Spotify för film".
Sedan dess har det runnit mycket vatten under streamingbroarna. Trots att Voddler fått in över 200 miljoner kronor i riskkapital lyfte aldrig affären, och konkurrensen från bland annat jättar som Netflix och HBO gjorde att bolaget drogs med stora förluster. Sedan lanseringen 2009 har bolaget redovisat förluster på totalt 269 miljoner kronor.
Förlusterna tvingade bolaget till rekonstruktion under 2015, och man försökte styra om affärsmodellen. Istället för att sälja streamingtjänster skulle bolaget sälja tekniken bakom och rikta in sig på utvecklingsländer.
"Vi jobbar med det som vi kan göra i dag: Att fortsätta växa och expandera", sade den nyblivne vd:n Adam Lewis då.
Men inte heller den satsningen blev lyckad. I november tog en likvidator över bolaget på grund av den ekonomiska krisen, och förra onsdagen kom till slut en konkursbegäran in till Stockholms tingsrätt.
“Bolaget är överskuldsatt. Ansträngningarna att sälja bolagets tillgångar eller aktierna i bolaget till en tilltänkt köpare lyckades inte”, står det att läsa i offentliga handlingar som Breakit har tagit del av.
Bolaget ska vid konkursen ha haft 70 miljoner kronor i skulder, enligt Ferdinand Hellers, likvidator för bolaget.
“Det såg inte bra ut”, konstaterar han.
Genom åren har en rad kända namn investerat i Voddler, bland annat Nokias riskkapitalgren Nokia Growth Partners, riskkapitalbolaget Deseven, AMF-chefen Christer Elmehagen samt grundarna. Storägare i bolaget var vid konkursen tyska Cipio Partners. Riskkapitalbolaget ägde vid årsskiftet 2016/2017 cirka 61 procent av aktierna i bolaget.
Voddler grundades av Martin Alsén, Magnus Dalhamn och Mattias Bergström.
Breakit söker bolagets konkursförvaltare.