Sök ikon

Nya förslag ska rita om den digitala vården – med vad innebär det egentligen?

Foto: Istockphotos.

Tonläget skruvades upp rejält när Doktor.se, i motsats till konkurrenterna kan erbjuda gratis digital vård. Nu kommer nya förslag som kan stoppa gratisfesten.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Bollen är i rullning – den boll som kan få stor påverkan på framtiden för de digitala vårdgivarna. 

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har avslutat en kartläggning av den digitala vården. Under förra veckan diskuterades rapporten bland annat med landstingens ekonomidirektörer för att försöka skapa ordning i den heta debatten om digitala vårdtjänster. 

Varför det är en het debatt? 

Jo, det är nämligen så att nätläkaren Doktor.se shoppade en vårdcentral i Sörmland i början av året. Ett smart drag – eftersom Sörmland saknar patientavgift vilket gör att Doktor.se kan erbjuda digital vård gratis.

Det här är problematiskt för de andra spelarna på vårdmarknaden, Kry och Min Doktor utgår från Region Jönköping, där användarna måste betala en patientavgift på 250 kronor. 

Doktor.se får alltså en uppenbar konkurrensfördel – nu får landstingen stå för hela kalaset när patienterna vänder sig till dit. 

Men nu ska den digitala vården ses över och då kan det vara slut på gratisfesten. Sjukvårdsminister Annika Strandhäll säger till Breakit att det kan bli aktuellt med lagändringar om landstingen inte hittar en lösning på egen hand.   

Så vad händer egentligen och vad kan komma att ske framöver? 

Gemensamma avgifter och nya riktlinjer 

Sveriges kommmuner och landsting, SKL, har lagt locket på om vad som sagts under mötena kring rapporten. Dagens Medicin kan dock berätta att rapporten innehåller en rad förändringar och listar följande:

# SKL anser att landstingen ska överväga om de ska ha en gemensam patientavgift för digital vård.

# Hälso- och sjukvårdsdirektörerna rekommenderas att ta fram riktlinjer för vilka typer av sjukdomsfall som passar den digitala vården.

#  Förslag om att villkoren för utomlänsersättning och vilken betalningsskyldighet som faller på hemlandstinget förtydligas. Vidare vill man se en analys av hur olika förslag påverkar vårdutbudet.

Så kan patientavgifterna förändras 

Förslagen lutar alltså åt förändrade patientavgifter, något den digitala vårdgivaren Kry sagt att man förväntar sig. Kommunikationschefen Samuel Danofsky har också sagt att det kan bli aktuellt med en gemensam nationell avgift för landstingen, eller en överenskommelse där hemlandstingets patientavgift gäller.

Enligt SvD menar SKL att det är tydligt i hälso- och sjukvårdslagen att samma avgift ska tas ut av patienter oavsett var de hör hemma. 

Slut på gratis vård, alltså. 

Skulle Kry klara trycket? 

Kry har kritiserat draget från Doktor.se och det finns tekniska faktorer som skulle kunna hindra aktören från att ta gratissteget. Kry har, i motsats till Doktor.se, inget system där man godkänner patienterna innan de kan använda appen. Det skulle därmed kunna innebära en stor belastning på Kry.

Krys kommunikationschef Samuel Danofsky säger dock att man inte ser några tekniska faktorer som skulle hindra dem från att ta steget.

Banan ligger öppen för Doktor.se 

Oavsett utfall riskerar den här typen av processer att vara trögrörliga. Något som ger Doktor.se chansen att vinna ett försprång på marknaden om man spelar korten rätt.

Landstingen får punga ut 

Frågan är relevant för oss skattebetalare. När du kan söka gratis vård på nätet är det landstingen som står för den delen du annars skulle betala till exempelvis Kry. Vad kommer det att ge för utfall och är det hållbart? 

Fler blickar mot gratis vård 

Möjligheten att bedriva gratis vård har fått flera digitala vårdgivare att kontakta Sörmland. Kry och Min Doktor har bland annat sökt kontakt. Kry har tidigare sagt till Breakit att de inte har några planer på att dra igång gratis vård.

Asghar Farahani, hälsovalschef i Sörmland, har sagt till Breakit att alla väntar på ett tydligare regelverk och anvisningar. Han menar att vårdgivarna helt enkelt inte är sugna på att flytta för en eventuell kortsiktig lösning. Diskussioner pågår dock med ett par mindre aktörer. 

"De stora, Kry och Min Doktor, har ett väldigt avvaktande läge just nu", säger Asghar Farahani. 

Skadlig lösning för vården? 

Kritik har riktats om att gratis digital vård riskerar att ta pengar från primärvården och skapa en situation där skattepengarna går till dem som är relativt friska istället för de sjukaste. 

Martin Lindman, vd på Doktor.se, håller inte med. Kontakten med företaget sker i första instans med sjuksköterskor, vilket ger lägre ersättningsnivåer och enligt honom en effektivare vårdkedja. 

Han är kritisk till de konkurrenter som erbjuder första kontakt med läkare, när det redan är läkarbrist, och menar att många ärenden skulle kunna hanteras av sjuksköterskor. 

"Patientavgifter är endast en variabel för att styra vården och det är viktigt att vi inte har ett system som bygger på murar och svårtillgänglighet. Alla har rätt till lika vård", säger Martin Lindman. 

Här kan ni läsa mer om varför Martin Lindman anser att den avgiftsfria vården minskar trycket och inte nödvändigtvis innebär ökade avgifter för landstingen.

Vården måste hitta en helhetslösning 

Krys Samuel Danofsky vill inte heller stirra sig besatt på avgiftsfrågan. 

”Patientavgiften är bara en fråga, den större frågan är hur man ska se på digital vård och digitala aktörer som arbetar nationellt i ett regionalt system”, säger Samuel Danofsky. 

Hur det här slutar återstår att se – men vi lovar att hålla koll. 

Läs mer