Funera startades med ambitionen att digitalisera begravningsbranschen, och bolaget växte till en början snabbt. 2015 omsatte man 11,5 miljoner kronor och 2016 hade försäljningen dubblats till cirka 20 miljoner kronor. Även om förlusterna växte bolaget på och expanderade till både Finland och Norge och rusade framåt i branschen.
För snart ett år sedan petades grundaren Dennis Jillvert från vd-posten och storägaren Verdane tillsatte istället Schibsted-veteranen Pernilla Barkman.
Men förlusterna minskade inte och riskkapitalbolaget Verdane tvingades pumpa fler miljoner för att hålla verksamheten vid liv.
Nu visar offentliga handlingar som Breakit har tagit del av att Funera tvingats gå in i företagsrekonstruktion och Pernilla Barkman har lämnat bolaget. Rekonstruktion innbär kortfattat att man bedömer att ett bolag som inte kan betala sina skulder ändå har potential att överleva, så att man inte behöver sätta bolaget i konkurs.
“Man har varit för offensiv i att ta marknadsandelar helt enkelt. Kostnaderna har blivit för stora i förhållande till intäktssidan. Från ägarhåll har man inte längre varit intresserade av att finansiera underskotten”, säger Mikael Kubu, koncernchef på juristbyrån Ackordscentralen och rekonstruktör för Funera.
Just nu skär bolaget ned kraftigt i verksamheten. För att kapa kostnader har man gått från 24 till endast 8 anställda.
“Det innebär samtidigt att man kommer ta in underentreprenörer i större utsträckning. De kommer man ta in utifrån de uppdrag man har”, säger Mikael Kubu.
I den preliminära bouppteckningen räknas bolagets tillgångar till 2,4 miljoner kronor medan skulderna uppgår till ungefär 5,1 miljoner kronor – varav det mesta är skulder till underleverantörer.
Samtidigt skriver man i rekonstruktionsplanen att ägarna lovat att skjuta till pengar – antingen i form av lån eller kapitaltillskott – för att säkerställa likviditeten.
Intressant att notera är att största ägaren Verdane har lämnat skeppet helt och hållet. Innan rekonstruktionen ägde riskkapitalbolaget drygt 48 procent av Funera men nu har man överlåtit alla sina aktier till grundaren Dennis Jillvert.
I ett mejl till Breakit skriver Verdanes investeraransvarige Frida Einarson följande om affären:
"Under den andra halvan av 2017 kunde vi inte nå en samstämmighet på ägarsidan kring den fortsatta finansieringen av Funera. Samtidigt utvecklades verksamheten operationellt och finansiellt sämre än plan. Med anledning av detta beslutade Verdane att ge bolagets grundare en möjlighet att återta kontrollen, med målsättningen att ge verksamheten en möjlighet att nå positivt resultat och kassaflöde under 2018."
Vad grundaren fick betala för aktierna är oklart.
2016 värderades Funera till 64 miljoner kronor i en kapitalrunda på 15 miljoner kronor.
Bland bolagets investerare återfinns även Bygghemma.se-grundarna Patrik Rees och Anders Falk. De är idag Funeras nästa största ägare.
Stefan Lundell bidrog med rapportering till den här artikeln.
Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att bolaget gått från 24 till 4 anställda, en uppgift som framkommit från offentliga handlingar. Bolagets grundare Dennis Jillvert har i efterhand påpekat att bolaget i själva verket har 8 anställda i dagsläget.