Samuel West är psykolog och doktor i organisationspsykologi och har undersökt hur lekfullhet kan påverka vår kreativitet på jobbet. I sina studier har han bland annat låtit testpersoner skjuta på varandra med leksakspistoler, bytt ut mineralvatten mot rosa sockervadd i mötesrummen och delat ut lösmustascher i mötesrummen.
Ett annat exempel är den “tramsiga mötesleken” som går ut på att deltagarna får varsitt kuvert med samma instruktioner: Under resten av mötet ska du lägga märke till när någon i rummet rör ansiktet med händerna. När detta sker ska du kasta upp dina händer i luften och skrika “det är härligt att leva”.
“Själva leken tar bara fem minuter så det är ju inget som stör mötet. Jag mätte kreativitet före och efter olika försök, på både grupp- och individnivå och fann att den ökade med nästan 30 procent”, säger Samuel West som har lagt fram sin avhandling om lek på jobbet, vid Lunds universitet.
Samuel West.
Han var tidigare knuten till Helsingsborgsbaserade Superlab som drivs av industridesignern Niklas Madsen. Det är ett företag som utforskar olika dimensioner av kreativitet på arbetsplatser och hjälper arbetsgrupper att bli mer kreativa. Så vilka metoder funkar? Samuel West och Niklas Madsen har tillsammans med tre kollegor försökt att ge utförliga svar i boken Playful Office som gavs ut förra året.
“Det är ingen nyhet att arbetslivet och arbetets natur radikalt har förändrats på 10 år och fortsätter göra så. Det intressanta är hur tröga arbetsgivare är på att bemöta förändringen. I dag är kontoren överflödiga, det är väl mycket roligare att ligga i sängen och jobba i kalsongerna än att sitta fast i bilköer på väg in till jobbet. För att människor överhuvdtaget ska vilja bege sig fysiskt till en arbetsplats gäller det att arbetsgivaren tänker till”, säger Samuel West.
Men hur behåller man seriositeten mitt i allt trams? Enligt Niklas Madsen gäller det att hitta sin egen nivå av lekfullhet.
Niklas Madsen.
“Har du bara leksaker på en advokatfirma så anses du inte vara seriös. Har du istället biljardbord så kan det istället bli en snackis, de har en rolig miljö ‘även om de är advokater’, säger Niklas Madsen.
Här kommer några tips på hur du skapar en lekfull arbetsplats.
Chefen måste våga bryta mönster
“Det är viktigt att det är en tillåtande miljö på kontoret, framförallt måste ledningen våga ta initiativ till lek, annars kommer ingen våga göra det. Det är lite som att vara på bröllop, när brudgummen tar av sig kavajen kan alla andra göra det. Om chefen inte använder pingisbordet kommer ingen annan att göra det heller", säger Niklas Madsen.
Samuel West håller med om att cheferna måste våga bjuda på sig själva.
“Om det är att ställa sig på bordet eller dra ordvitsar, spelar mindre roll. Chefen måste hitta sin egen lekfulla sida, men det måste så klart ske på ett respektfullt sätt, utan att kränka någon”.
Stäng inte in kreativiteten
“Fikarummet eller mötesrummet behöver inte bestå av tråkiga bord och stolar utan gör en launchhörna med schackbräda. Skapa något som ger en aha-uppelvelse. Det är som att när man inreder ett barnrum med leksaker och tror att de kommer vara där inne och leka. Leken sker ju alltid ute i vardagsrummet eller i köket där föräldrarna är. Det viktiga är alltså att man inte låser in leken och kreativiteten. Samma sak är det med kontoret – det mest idiotiska man kan ha är ett kreativt rum där man går in i syfte för att vara kreativ”, säger Niklas Madsen.
Låt inte din grafiska profil spegla inredningen
“Att inreda i lila bara för att din logga är lila är det första tecknet på att du inte vågar bryta ramarna. Våga inred som du vill ha det på kontoret, exempelvis genom att stå upp och jobba. Som jag nämnde – ta ut konferensbordet och stolarna och sätt in soffor längs väggarna, men ha kvar white boarden. Då sitter du plötsligt på ett nytt sätt och spännande saker kan börja hända”, säger Niklas Madsen.
Ut med pingisbordet
“Att ställa in ett pingisbord eller en sackosäck är att göra det enkelt - och tråkigt - för sig. Jag hade istället köpt in leksakspistoler och gett alla medarbetare X antal patroner och sett vad som hänt. Det behöver så klart inte finnas lekfulla grejer i varenda hörn, men ett enkelt exempel är att sätta upp snygga tavlor där själva fotot har ett lekfullt tankesätt”.