Sök ikon

Isabella Löwengrip om Natural Cycles: Vår kommunikation kan bli tydligare

Artikel bild
Isabella Löwengrip. Foto: Erik Wisterberg.

Nu kommenterar Natural Cycles-delägaren Isabella Löwengrip dagens larmrapport.
"Det är en ganska naturlig situation", säger hon till Breakit.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

På torsdagen kom nyheten att preventivappen Natural Cycles – som nyligen fick in 250 miljoner kronor i riskkapital – anmälts till Läkemedelsverket. Orsaken är ett ökat antal oönskade graviditeter bland användarna, vilket fått Södersjukhuset i Stockholm att larma.

En av bolagets främsta förespråkare tillika delägare är entreprenören och bloggstjärnan Isabella Löwengrip. Hon har vid återkommande tillfällen gjort reklam för bolaget på sin egen blogg, som är en av Sveriges största.

När vi ringer upp henne förklarar hon att siffrorna är fullt rimliga med tanke på att antalet användare ökar i snabb takt.

“Det är en ganska naturlig situation när man har ett bolag som gått från noll till användare i 160 olika länder. Vi ser att från 1 procent upp till 6 procent av användare kan bli gravida om man slarvar. Det gäller inte bara Natural Cycles utan även andra preventivmedel. Det är viktigt att trycka på att så fort det handlar om en daglig rutin blir det fort folk som slarvar”, säger hon.

Hon förklarar att appen är minst lika säker som befintliga preventivmedel.

“Vi pratar inte här om något ‘naturligt alternativ’ utan det här är ett godkänt preventivmedel. Det finns studier som visar att det är lika säkert som att ta tabletter. För mig är det jätteviktigt att fortsätta prata om hormonfria preventivmedel hela tiden, för det finns många kvinnor som inte mår bra av p-piller”, säger Isabella Löwengrip.

Natural cycles tjänst baseras på dagliga mätningar av användarens kroppstemperatur. Utifrån temperaturen – som samlas in kontinuerligt över tid – avgör appens algoritmer huruvida kvinnan är fertil eller inte. På röda dagar måste man skydda sig med kondom, på gröna dagar kan man ha oskyddat sex (läs mer i faktarutan i botten på artikeln).

Tycker du att du själv har varit tillräckligt tydlig med riskerna mot dina läsare?

“Ja, det tycker jag. Å andra sidan kanske vi inte har varit det om fallen ökar. Det kan hända att vi måste vara ännu tydligare i vår kommunikation. Det är en utmaning för alla preventivmedel som innefattar en daglig rutin”, säger Isabella Löwengrip.

Natural Cycles har sedan tidigare godkänts av Läkemedelsverket genom att den tyska organisationen Tüv Süd klassat appen som lika säker som p-piller.

Så fungerar Natural cycles
  • Varje morgon mäter användaren sin kroppstemperatur, med en så kallad basaltermometer som har en högre känslighet än en klassisk febertermometer. Den visar därför två decimaler.
  • Siffrorna knappas in i appen, och efter några månader lär sig appen att känna igen användarens unika menscykel.
  • Natural cycles algoritmer avgör sedan, baserat på temperaturen, om användaren är fertil eller inte. Röd dag betyder fertil, grön dag betyder infertil.
  • Kvinnors kroppstemperatur varierar nämligen under menscykeln och appen kan utifrån individens temperaturmönster avgöra när ägglossning närmar sig, alltså när det är risk för - eller chans - att bli gravid.
  • I början får användaren nästan bara röda dagar men eftersom algoritmerna lär sig individens mönster blir den allt säkrare på var i cykeln du befinner dig. De gröna dagarna blir alltså fler ju längre du använder tjänsten.

Läs mer