Sök ikon

Här är Fundedbymes största succéer och härdsmältor

Artikel bild
Pressfoton från Uniti, Safello och Wheelys Café.

Bitcoin-mäklare, rullande caféer och innovativa väggar finns med bland topparna och dalarna på crowdfundingplattformen.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Breakit har kartlagt 61 svenska kapitalrundor via investeringsplattformen Fundedbyme. Då framgick bland annat att fyra bolag gått i konkurs och ytterligare tre har likviderats. Men det finns också bolag som har gått bättre än väntat.

Utan att göra anspråk på något facit har Breakit här listat företagen på Fundedbyme som sticker ut mest – både ur positiv och negativ synvinkel:

Topparna:

Safello lyckades under 2015 och 2016 locka till sig närmare 9 miljoner kronor till en värdering på över 90 miljoner kronor på Fundebyme. Bolaget har utvecklat en plattform för att köpa och sälja bitcoin. Bolaget har hittills inte omsatt några stora summor, däremot kan man kallt räkna med att bolaget dragit in en del deg på de senaste månadernas (bokslutet för 2017 blir spännande att läsa) allt mer intensiva handel i kryptovalutan. Safello köpte även nyligen prestigesatsningen Cryex till reapris.

Wheelys café är kanske ett av de mest innovativa bolagen som tagit in kapital via Fundedbyme. Bolagets idé bygger på att ta fram cafécyklar som man säljer till entreprenörer runt om i världen. Man tjänar dels pengar på cyklarna men också på att leverera olika prenumerationstjänster till sina kunder, som kaffeleveranser och betalningssystem. Wheelys slog sitt första omsättningsmål på 13 miljoner kronor och intäkterna ökar fortare än förlusterna.

Front office platsar på listan för att det är det enda Fundedbyme-bolaget som i dagsläget har någon officiell aktiehandel. Bolaget, som specialiserat sig på att köpa andra bolag i dåligt skick och rekonstruera dem, är noterat på First north och aktiekursen ligger i dagsläget en bra bit över emissionskursen när bolaget tog in kapital på Fundedbyme.

Flopparna:

Fast track fick in 5 miljoner kronor via Fundedbyme för att bygga sin app. Tanken var att skapa ett slags digitalt kösystem som skulle användas av alla möjliga affärer. Bolaget hann dock aldrig hela vägen. Enligt Daniel Daboczy lyckades aldrig bolaget locka ytterligare kapital som krävdes från institutionella investerare och i höstas sattes bolaget i konkurs.

Noa Potions har skapat egna hälsodrycker som ska göra konsumenten mer avslappnad. Det må så vara, men investerarna lär inte vara så avslappnade i dagsläget. Bolaget har via Fundedbyme tagit in närmare 20 miljoner kronor genom tre kapitalrundor sedan början på 2015. I den senaste kapitalrundan halverades bolagsvärdet från 140 miljoner kronor till strax under 70 miljoner kronor. Omsättningsmålen har man missat med råge och förra året landade man på 5 miljoner kronor, istället för beräknade 19 miljoner kronor.

Uniti tog in dryga 12 miljoner kronor till sitt storskaliga elbilsprojekt via Fundedbyme. Det var en rejäl satsning som under 2017 siktade på 210 miljoner i omsättning och året efter över 2 miljarder. Efter rundan berättade bolaget bland annat om sina planer på att bygga en nästan helautomatiserad fabrik i Skåne. Det enda man saknade till projektet var en halv miljard kronor. Men ambitionerna fick sänkas med ungefär 465 miljoner kronor. Om bolaget fått in tillräckligt med ny finansiering för att överleva på sikt är fortfarande oklart.

Läs mer