Frågan om var amerikanska bolag som Facebook och Apple ska skatta för vinsterna som bolagen skapar i Europa har blivit allt mer infekterad de senaste åren. EU-kommissionen har börjat sätta hårt mot hårt och har krävt att techjättarnas skatteinbetalningar ska öka rejält.
Facebook är ett av bolagen som fått kraftig kritik och nu ser bolaget ut att genomföra en omfattande förändring för att gå EU till mötes.
I ett pressmeddelande som skickades ut på tisdagskvällen skriver Facebook att de ska börja redovisa intäkter i respektive land där de har lokala säljkontor. Det borde sannolikt öppna för att vinsten kan beskattas i dessa länder.
Enligt Financial Times finns dock en rejäl brasklapp.
”Intäkter från dess självbetjäningsplattform, där miljoner småföretag köper annonsutrymme, kommer fortsatt att bokföras på Irland”, skriver tidningen.
Enligt Breakits källor är det bara ett mycket begränsat antal annonskunder som köper Facebook-annonsering på annat sätt i Sverige.
Facebook har sedan flera år ett säljkontor i Stockholm, och frågan är nu hur bolaget kommer att beskatta sina intäkter i Sverige framöver.
Tidigare har Facebook slussat sina intäkter från Sverige via bolag på Irland vilket minimerat skatten i Sverige. Enligt Facebook Sveriges bokslut betalade bolaget under 2016 bara 2,5 miljoner i bolagsskatt i Sverige.
Facebook skriver att förändringarna planeras att träda i kraft under 2018 och 2019.
“Vi tror att en övergång till en lokal säljstruktur ger mer transparens till regeringar och beslutsfattare världen över som har velat ha större visibilitet över de intäkter som har att göra med försäljningar som får lokalt stöd i deras länder”, skriver Facebook i pressmeddelandet.
Rättelse: I en tidigare version av denna artikel uppgav vi att förändringen innebär att Facebook kommer att skatta för sina vinster i Sverige, samt att nivån på bolagets annonsintäkter indikerar att Facebook kommer att betala in några hundra miljoner kronor i skatt till den svenska statskassan på sikt. Med tanke på att intäkter från Facebooks självbetjäningsplattform enligt Financial Times fortsatt ska redovisas på Irland var detta en förhastad slutsats.
Läs gärna Breakits Erik Wisterbergs nyhetsanalys om detta: "Nej, Facebook ska inte börja skatta sina miljarder i Sverige"