Bitcoin-yran är total – inte minst här på Breakit. Kryptovalutans kurs har på kort tid ökat med tusentals dollar. De senaste veckorna har även svenska sparare hoppat på tåget.
På Avanza har 15.000 användare nu investerat i bitcoincertifikatet XBT Provider – ett certifikat innebär att man investerar i ett instrument som följer bitcoin-kursen men inte köper faktiska bitcoins. För en månad sedan var det 5.000 bitcoin-sparare och för ett år sedan var bara 700. På Nordnet har siffran gått från 500 till 5.000 användare som tillsammans investerat över en halv miljard kronor.
Enligt Avanzas sparekonom Claes Hembergs estimat sparar svenska folket nu över 2 miljarder kronor i bitcoin.
“Startskottet gick för 1–2 månader sedan när handeln blev lättare tillgänglig för allmänheten. Innan var det bara IT-nördar som köpte bitcoin. Nu har vanligt folk kommit in och tycker att det är ett spännande lotteri”, säger Claes Hemberg.
Bitcoin-spararna hos Avanza har i snitt satsat ungefär 8.000 kronor på kryptovalutan.
Även andra bitcoin-aktörer har sett en kraftig ökning.
Christian Ander har grundat BTCX, där man kan köpa Bitcoin direkt. Bara under november månad har hans plattform växlat bitcoin mot 80 miljoner svenska kronor.
“Samma period förra året tror jag vi låg på 5 miljoner kronor”, säger han.
Christian Ander menade att startskottet för den nuvarande hajpen egentligen gick i våras när flera nya kryptovalutor gjorde så kallade ICO:s – en slags utbjudning av digitala pengar som påminner om en emission vid en börsnotering.
Samtidigt som kursen verkar fortsätta uppåt outtröttligen varnar Claes Hemberg för att det redan nästa vecka kan bli ändring på det.
På söndag lanseras nämligen nya finansiella instrument i USA som ger folk möjligheten att blanka bitcoin – alltså att satsa på en kursnedgång.
“Nu kommer den första riktiga vågen av blankare. Hittills har det bara varit köparens marknad, men nu kommer även säljarna in”, säger han.
Han menar samtidigt att det finns en stor risk att många Avanza-sparare kommer vara med på vägen ned också.
“Det var något vi såg väldigt tydligt i Fingerprint också. Istället för att sälja när aktien gick ned sade man ‘det är billigare’ och fortsatte köpa på sig. Det var inte förrän för ett par månader sedan som vi såg att folk började sälja av Fingerprint – då efter flera vinstvarningar”, säger Claes Hemberg.
Christian Ander på BTCX är dock inte särskilt orolig och ger även Claes Hemberg en känga.
“Han är ju Sveriges främsta bitcoin-hatare. Jag tror snarare att det här kommer vara positivit för bitcoin eftersom det gör att fler professionella aktörer kommer in. Rent krasst är det ett mognadstecken”, säger han.
Även Joakim Bornold på Nordnet varnar för blankningsinstrumenten men av en helt annan anledning.
“När man får den här typen av terminshandel (där man kan satsa på vad bitcoin blir värt längre fram reds. anm.) öppnar det för att alla får tillgång till det och kan göra produkter kring det. Fonder, derivat, certifikat och allt möjligt”, säger han och fortsätter:
“Det kombinerat med de stora värdena som omsätts gör att myndigheter sannolikt kommer agera. Om det leder till ett förbud vet jag inte men det är en risk som inte kan räknas bort”, säger han.