För en månad sedan varnade den svenska Finansinspektionen för stora risker i samband med så kallade Initial Coin Offerings (ICO).
”Den senaste tidens snabba ökning av såväl antal ICO:s som värdet på dem kan locka till sig oseriösa aktörer. Dessa aktörer har inget intresse av att fullfölja något projekt utan är bara ute efter allmänhetens pengar”, skrev FI på sin sajt.
I en börsnotering (IPO) erbjuds allmänheten att teckna aktier i företag. I en ICO handlar det istället om att allmänheten lockas att köpa ett antal ”tokens”, eller enheter, av en digital tillgång baserad på kryptovaluta.
Kort sagt: Du köper en helt ny, oetablerad, kryptovaluta i hopp om att den ska stiga i värde framöver.
Ofta sker betalningen via exempelvis bitcoin.
Kritiker har pekat på de stora riskerna med ICO:s, samt den obefintliga granskningen av företagen som genomför dem. Risken för bedrägerier är, som Finansinspektionen påpekat, stor.
Nu rapporterar amerikanska SEC, landets motsvarighet till Finansinspektionen, att man hittat – och stoppat – ett pågående bedrägeri.
Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att Dominic Lacroix och hans bolag PlexCorps utlovat investerare 13 gånger pengarna på 29 dagar. Detta via PlexCoin, som bolaget marknadsfört som den nästa världsomfattande kryptovaluta.
Enligt SEC har bolaget fått in motsvarande 125 miljoner kronor från tusentals investerare. I går satte dock myndigheten stopp för miljonfesten. En domstol i New York har fryst bolagets och Dominic Lacroix tillgångar. Han hotas också med dryga böter.
Bakom tillslaget finns SEC:s nya cyber-enhet, som började arbeta i augusti. Detta är myndighetens första ingripande mot en ICO.
”Cyber-enhetens första fall innehåller alla kännetecken på ett fullfjädrat cyber-bedrägeri. Vi agerade snabbt för att skydda investerare från de falska löftena i denna initial coin offering”, säger Robert Cohen, chef för enheten i ett pressmeddelande.
Enligt Coindesk har 3,5 miljarder dollar, motsvarande 29,5 miljarder kronor, investerats i ICO:s hittills i år.