Sök ikon

Horse-tech och återvunna fiskenät – här är vinnarna på nya galan Women in Business

Linn Frisinger, Leyla Ali Dhouley och Madelen Törnblom.

När allt mindre kapital flödar till kvinnligt grundade bolag kliver nätverket Women in Business fram för att lyfta fram entreprenörerna och innovatörerna som inspirerar.
”Målet är att lyfta fram grymma, coola entreprenörer som gör skillnad”, säger initiativtagaren och investeraren Karolina Lahdo.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Män vinner nästan alltid. De får typ alla pengarna och kammar ofta hem priserna. 

Det vill Women in Business, WIB, förändra. På onsdagskvällen prisade nätverket kvinnliga entreprenörer på en gala. Bakom nätverket och prisfesten står entreprenören och investeraren Karolina Lahdo. Hon vill rikta strålkastarljuset på kvinnliga innovatörer i en tid då den ynka procent av kapitalet som brukar tillfalla kvinnor till och med krymper

”Istället för att bara prata om problemet så vill jag göra något åt det”, säger hon. 

”Vi behöver förebilder och känslan hos unga kvinnor, ‘kan de så kan jag’. Målet är att lyfta fram grymma, coola entreprenörer som gör skillnad.”

Women in Business bygger vid sidan av galan även en plattform som man hoppas kommer bidra till att minska investeringsgapet. 

På onsdagskvällens gala delas priser ut till årets entreprenör, årets innovatör och årets framtidslöfte. En jury har bedömt finalisterna utifrån bland annat driv, nytänkande och hållbarhet. Juryn består utöver Karolina Lahdo av Annie Lindmark, Vinnova, Mouna Esmaeilzadeh, Ezmaeilzadeh Holding, Carl-Henrik Koit, Almi, Tomas Billing, Röko, Michaela Berglund, Feminvest, och Caroline Farberger från Wellstreet. 

För Breakit-läsarna är det välbekanta namn som gick hem som vinnare: 

Priset som årets entreprenör går till Madelene Törnblom, grundare av tillväxtraketen Maya Delorez, e-handlare inom ridsport (även kallat horse tech), som Breakit skrivit om här.

Madelene Törnblom har byggt upp ett D2C-bolag med kunder i 80 länder och en omsättning på över 100 miljoner kronor. 

Årets Innovatör tilldelas Linn Frisinger och hennes strumpbyxemärke Swedish Stockings, som tar fishnet stockings till nästa nivå genom att bokstavligt talat använda material som gamla fiskenät i produktionen. Bolaget har visionen att förändra dagens ohållbara tillverkning, enligt juryn. Linn Frisinger fick också motta pris på Breakit-eventet E-com day förra året

På kvällens gala uppmärksammas också Shift-bolaget Ovulai, som vill digitalisera i kvinnovård i sin app. Ovulais medgrundare Leyla Ali Dholey koras till årets framtidslöfte. 

Alla är tech

“Vi befinner oss i en backlash när det kommer till jämställdheten i näringslivet. Det är bara att titta på siffrorna”, säger Karolina Lahdo och hänvisar till vart kapitalet strömmar i allt högre grad. 

Hon säger att kvinnliga grundare och företagsledare brukar vara mer framgångsrika i en försådd-runda. I en andra investeringsrunda ratas de och pengarna går till en man. 

Bakgrunden är fördomar mot kvinnliga grundare, att de inte bygger bolag som kan skalas upp eller att de förväntas vara verksamma i vissa branscher, som inom skönhet. 

”Jag har pratat med massor av tjejer som söker kapital och som får så konstiga svar från investerarna, som egentligen bara borde fokusera på siffrorna och affärsmodellen”, säger Karolina Lahdo. 

Som exempel säger hon att en investerare kan avvisa en kvinnlig entreprenör med orden: ”Det här är ingenting som jag köper”. 

”Det gör mig förbannad. För att investera i ett läkemedelsbolag så behöver man inte själv köpa medicinerna. I slutändan borde det handla om sista raden, hur mycket pengar som bolaget har kvar i slutet av dagen.”

Själva sinnebilden av techbranschen kan också bli en nackdel för kvinnliga entreprenörer, säger Karolina Lahdo. 

”Alla vill in i tech. Men alla bolag blir digitaliserade idag så alla blir tech även om de inte är Spotify.”

Ingen ”tjejfest”

På Women in Business-galan är investerarna inbjudna. Karolina Lahdo vill se reell förändring både vad gäller investeringarna i kvinnoledda bolag och för att mer pengar ska gå till företag vars grundare inte är födda på Östermalm eller har gått på Handels. 

”Jag vill minska gapet mellan förorten och de finare områdena.”

Women in Business är ett av flera nätverk som vill lyfta fram kvinnliga entreprenörer och mångfald. Men det handlar inte om någon separatism på kvällens gala. 

Min fördom är att när kvinnor bildar nätverk, när man lyfter fram kvinnliga entreprenörer, då tänker manliga riskkapitalister: ”Aha, det här är inte för mig.”

”Det är hundra procent så. Jag har fått otroligt många frågor om det här är en tjejfest. Nej, det är en gala för alla som vill skapa förändring. Och när vi når förändring på det här området så behöver vi inte längre prata om manliga eller kvinnliga entreprenörer.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer