Sök ikon

Därför tvingas syskonparet släppa sin makt över Linas matkasse

Artikel bild
Lina Gebäck och Niklas Aronsson. FOTO: PRESSBILD.

Nya dokument avslöjar hur det gick till i juni när det norska riskkapitalbolaget Herkules kom in som storägare i den svenska e-handelssuccén.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Under hela våren försökte medgrundarna Lina Gebäck och Niklas Aronsson att sälja Linas matkasse, något som vi på Breakit har rapporterat om i en rad artiklar. Bland de tilltänkta köparna fanns dagligvarujätten Axfood och den tyska matkassejätten Hello Fresh.

När budgivarna bjöds in till slutrundan var beskedet att det krävdes minst 750 miljoner kronor för att få vara med i processen. Det fick Axfood och Hello Fresh att backa ur - prislappen blev helt enkelt för hög.

Då inga budgivare fanns kvar tvingades Linas matkasse-grundarna, som är syskon, att byta spår.

I juli bekräftade det norska riskkapitalbolaget Herkules Capital att det köpt in sig i den svenska e-handlaren. Herkules brukar vilja äga en majoritet av sina portföljbolag men nöjde sig i det här fallet med 30 procent.

Herkules ville då inte berätta om huruvida det handlade om en nyemission eller ett förvärv av befintliga aktier. Källor till Breakit uppgav dock att värderingen var 900 miljoner kronor.

Nu har parterna lämnat in dokument till Bolagsverket som sprider nytt ljus över affären. Av dokumenten framgår att Herkules investerade totalt 267 miljoner kronor i bolaget som äger Linas matkasse, genom två nyemissioner som tillförde expansionskapital. Det handlade alltså inte om något förvärv av befintliga aktier. Det är bolaget som tillförs pengar - inte de gamla ägarna som "cashar in".

Än mer intressant: Norrmännen lyckades genom en sinnrik konstruktion ta kontroll över e-handelskoncernen, trots att de bara äger 30 procent.

Så här ser upplägget ut: Herkules äger 64 procent av företaget Kullstenen Topco. Resterande aktier i det bolaget ägs av Niklas Aronsson och Carolina Gebäck.

Kullstenen Topco äger i sin tur 55 procent av det snarlikt benämnda Kullstenen Holdco - det företag där Linas matkasses verksamhet ligger. På så sätt styrs e-handelskoncernen numera i praktiken av Herkules, eftersom Herkules kontrollerar den största aktieägaren.

De tidigare investerarna, riskkapitalbolagen Creandum och Acton Capital, äger inga aktier i maktbolaget Kullstenen Topco och har därmed mycket litet inflytande.

De äger däremot aktier i Kullstenen Holdco, där även grundarna har placerat en mindre andel av sitt innehav. Herkules ägarandel i hela bolagssfären är 30 procent - men genom korsägandet får bolaget i praktiken betydligt större makt än så, trots att grundarna formellt sett har fler aktier än riskkapitalbolaget.

Låter det krångligt? Den övergripande bilden är desto mer tydlig: Herkules, som också har rätten av utse styrelseordförande i bolaget, har tagit ett tydligt grepp om makten i ett av Sveriges mest snabbväxande e-handelsföretag. Nästa steg kan mycket väl bli en börsnotering, vilket Herkules också flaggade för i vår intervju med riskkapitalbolaget i juni.

Herkules har avböjt att kommentera uppgifterna.

Linas matkasses medgrundare Niklas Aronsson skriver, efter att vi sökt honom flera gånger under tisdagen, ett mejl till Breakit där han ger sin bild av saken.

Såhär skriver han om den nya ägarstrukturen:

"Vi hade en del utmaningar i somras för att få till den här affären. För oss grundare var det viktigt att bli kvar som största ägare, tidigare investerare (Acton och Creandum) ville tydligt stanna kvar då alla med insyn förstod att vi har mycket kvar att ge. När då en investerare som Herkules som normalt gör majoritetsinvesteringar insåg att de kommer få nöja sig med att landa en bra bit ifrån ett majoritetsägande så fick vi alla komma till förhandlingsbordet och bli kreativa för att alla parter skulle känna att respektives intressen blev tillgodosedda", skriver Niklas Aronsson.

Vad gäller nyemissionerna där bolaget tog in totalt 267 miljoner kronor i expansionskapital skriver Niklas Aronsson såhär:

"Siffrorna som ni nämner vill jag ej kommentera mer än att vi känner oss väldigt väl rustade inför att ta oss an framtida möjligheter i Sverige, Norge, Holland samt på andra potentiella marknader där vi ser att vi har chans att göra ett bra jobb".

Läs mer