Sök ikon
Breakit logo

Därför spanar Stenbeck och Wallenbergarna på Spotify

Artikel bild
Till vänster Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck. Till höger Hjalmar Winbladh som driver EQT:s nya techfond. FOTO: JOHAN ENGMAN / TT/ Lars Pehrson / SvD / TT.

Breakits Stefan Lundell om varför det nu är rätt läge för de svenska finansfamiljerna att öppna plånboken.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

En fråga vägrade Spotify-grundaren Daniel Ek att svara på när jag intervjuade honom häromdagen (du har väl läst?).

Det var när jag plockade fram uppgifterna från ansedda Wall Street Journal att musiktjänsten ska ta in ytterligare motsvarande 4,3 miljarder kronor. ”Inga kommentarer”, var det enda som jag kunde pressa ut honom på den punkten. 

Men efter att ha pratat runt med folk som brukar ha bra koll på Spotifys inre liv tvekar jag själv inte en sekund på sanningshalten i Wall Street Journals uppgifter - processen att ta in pengarna har redan startat och investmentbanken Goldman Sachs hjälper till i processen.

Det leder oss vidare till nästa intressanta fråga - vem ska skjuta till pengarna?

Blir det kanske en saudisk prins som i Snapchats fall eller ett gäng amerikanska jättefonder? 

Inte omöjligt, men tillåt mig istället att dra två svenskar jokrar ur kortleken av potentiella investerare. Jag vet att en rad tunga svenska finansfamiljer som Wallenberg, Lundin, Stenbeck och Stena tidigare erbjudits att gå in i musiktjänsten men nobbat. På tok för hög värdering har det hetat då - och efter det har värdet på Spotify fortsatt att rusa i höjden.

Men nu tror jag läget kan vara annorlunda för åtminstone två av familjerna, Wallenberg och Stenbeck.

Först familjen Wallenberg. Via Investor är de största ägaren i riskkapitalbolaget EQT som är fullt i färd med att dra igång en ny techfond. Rebtel-grundaren Hjalmar Winbladh har redan rekryterats för att ratta fonden och enligt mina källor handlar det om en fond i storleksordningen 3-5 miljarder kronor. Tanken är att investera i relativt sena skeden där bolagen kommit långt i utvecklingen. Här skulle Spotify passa perfekt in i mixen.

EQT kommer inte ha några problem att få in pengarna och en Spotify-investering skulle innebära en rivstart för Wallenbergarnas intåg i tech-segmentet.

Men de kan få tuff konkurrens från Cristina Stenbeck och hennes börsnoterade investmentbolag Kinnevik. Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har flera gånger tidigare försökt få med Cristina Stenbeck på tåget men hittills utan resultat.

När Spotify nu ännu en gång jagar pengar har kontakterna återupptagits. På pappret finns det i alla fall väldigt spännande synergier mellan Spotify och ett annat Kinnevik-bolag, mobiloperatören Millicom.

När Spotify inom kort tar steget på den afrikanska kontinenten (Daniel Ek ville inte ge mig någon tidsplan men det var uppenbart att det låg i planen) så skulle Millicom vara en idealisk affärspartner. Millicom lanserade redan i höstas sin egen digitala musiktjänst i Afrika under namnet Tigo Music. Kinnevik-bolaget har också ett stort samarbete med ett av Afrikas ledande digitalmusikbolag, Africori. Det är två konkreta initiativ som Millicom i en framtida konstellation med Spotify kan bygga vidare på.

Den tydliga industriella logiken talar för att Cristina Stenbeck kanske borde vara mest intresserad av ett intåg i Spotify. Men vem vet - i slutändan kanske båda finansfamiljerna gör slag i saken?

Läs mer