Sök ikon

Gotlands hetaste startup tar in 29 miljoner för att bli nästa Clipart

Artikel bild

Bildtjänsten Pichit har fått in ängelnätverken Seraph och Mecom som nya investerare.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Vi har tidigare rapporterat om Visby-baserade Pichit, som har som mål att göra för bilder vad Spotify gjorde för musiken - skapa ett lagligt digitalt alternativ.

Bolaget har ett långtgående samarbete med Microsoft som går ut på att Pichits bildtjänst är integrerad i de senaste versionerna av bland annat Word och Powerpoint. En typisk användare är en konsult som ska hålla ett föredrag och vill göra en Powerpoint-presentation med lagliga foton, i stället för att bildgoogla och sno bilder rakt av.

Positionen som standardbildkälla i Office-paketet är vakant sedan Microsoft förra året dumpade trotjänaren Clipart.

"Vi fortsätter att jobba väldigt nära Microsoft. Vi har offrat väldigt mycket för att ha den position som vi har i deras ekosystem", säger Pichits medgrundare Henrik Bergqvist.

Bolaget har nyligen öppnat ett kontor i Seattle, i närheten av Microsofts huvudkontor. En av Pichit-grundarna, Mathias Björkholm, har också flyttat dit med sin familj.

Nu har bolaget tagit in sin första större runda riskkapital. Bland de nya investerarna finns Seraph och Mecom, som båda är internationella nätverk av affärsänglar. Dessutom deltar Almi Invest, som går in med aktiekapital, och Almi Företagslån.

Henrik Bergqvist vill inte kommentera några detaljer kring kapitalanskaffningen, men av dokument som nyligen har kommit in till Bolagsverket framgår att bildtjänsten har gjort flera nyemissioner under 2015.

Bolaget har totalt under våren och sommaren tagit in 29 miljoner kronor i finansering i form av aktiekapital, konvertibler och lån.

Av dokumentationen kring kapitalanskaffningen framgår också att bolaget har som mål att nå åtminstone 250.000 registrerade användare inom de närmaste 18 månaderna.

"Vad jag kan säga är att vi får samtal hela tiden från branschen. Bildbyråerna har förstått att vi är ett sätt att komma in i Microsofts ekosystem. Därför ringer de och vill att vi ska stoppa in deras bilder i vår bank", säger Henrik Bergqvist, som dock inte vill berätta hur många användare bolaget har i nuläget.

Läs mer