Den svenska pionjären inom digital låneförmedling Lendo har under många år tjänat stora pengar på sin verksamhet. Vinstmarginalerna har konstant legat över 30 procent och under fjolåret blev resultatet efter finansiella poster 65 miljoner kronor.
Lendos saftiga vinster har lockat till sig en rad utmanare. Men nu tycks marknaden vara på väg att mättas. Enligt Finansinspektionen har inte mindre än 47 bolag hittills ansökt om att bedriva digital låneförmedling i Sverige bara det senaste året.
Förutom Lendo är Compricer och Freedom Finance stora spelare på den här marknaden ,men det finns alltså en rad andra aktörer som slåss om utrymmet. En relativt stor aktör är Advisa som sedan starten 2011 har vuxit kraftigt. Men nu har tillväxten avstannat och vinst vänts till förlust.
Den färska årsredovisningen för 2014 visar att förlusten blev 5,6 miljoner kronor (plus 8,7 miljoner kronor) och omsättningen blev 55 miljoner kronor (54,5 miljoner kronor). Vid årsskiftet hoppade grundaren Rasmus Adler Wahlberg av som vd och så sent som i juni tog hans ersättare Kristoffer Lindqvist en time-out.
”Kristoffer Lindqvist tog en paus av personliga skäl i juni och jag tog över som vd. Men Kristoffer kommer att komma tillbaka till företaget om några veckor”, säger finanschefen Fredrik Lundahl som för närvarande också fungerar som tillförordnad vd.
Den hårdnande konkurrensen har gjort att det blivit allt svårare att få nya kunder via telefonförsäljning. Detta ligger till grund för Advisas beslut att fokusera sin försäljning på nätet på bekostnad av telefonbearbetningen. Följden av det vägvalet blev att bolaget under sommaren sade upp ett 40-tal anställda.
”Flera aktörer har tillkommit på marknaden och många jobbar med telefonförsäljning. Vi ser dock att fler kunder vill bli kontaktade online varför vi valt att satsa mer på denna kanal och samtidigt dra ner på vår telefonförsäljning”, säger Fredrik Lundahl.
Jakob Tolleryd, vars Compricer kommer göra ett rekordresultat i år, känner också av den tuffare konkurrensen inom låneförmedling.
"Det här var ett område som tidigare var oreglerat men nu har Finansinspektionen börjat kontrollera de här bolagen. De tuffare reglerna från Finansinspektionen i kombination med att så många etablerat sig i lånenischen gör att vi sannolikt kommer att få se en viss utslagning”, konstaterar Jakob Tolleryd.