Sök ikon

ChatGPT försvarar ägarens gigantiska förlust: “Innovativa produkter“

Artikel bild
Sam Altman. Foto: TT / Istock

Open AI med Sam Altman i spetsen är just nu världens förmodligen hetaste techbolag.
Samtidigt väntas AI-företaget göra en astronomisk förlust i år – på hela 50 miljarder kronor.
Breakit frågade bolagets egen tjänst ChatGPT om hur man ska se på det.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Intresset för att använda AI är enormt i näringslivet – och i centrum för alltihop står Open AI med flaggskeppsprodukten ChatGPT. 

Intäkterna har också rusat i Open AI sedan de började ta betalt. Under 2024 väntas intäkterna landa på runt 37 miljarder kronor.

Men förlusten blir ännu större – omkring 50 miljarder kronor. 

Hisnande siffror – men hur ska man se på det?

Vi frågade Open AI:s egen trotjänare ChatGPT följande:

Jag fick precis reda på att bolaget OpenAI gör 50 miljarder kronor i förlust. Hur tycker du att man ska se på det ur ett företagsekonomiskt perspektiv? 

“Ur ett företagsekonomiskt perspektiv finns det flera faktorer att beakta när ett företag som OpenAI rapporterar en förlust på 50 miljarder kronor”, svarar ChatGPT och räknar sedan upp flera förmildrande omständigheter.

Här är hela svaret från ChatGPT:

  • Investering i framtida tillväxt: Många teknikföretag, särskilt de inom banbrytande områden som artificiell intelligens, investerar tungt i forskning och utveckling. Dessa investeringar kan initialt leda till betydande förluster, men syftar till att skapa innovativa produkter och tjänster som kan generera betydande intäkter på sikt.

  • Skalning och marknadspositionering: Att snabbt expandera och etablera sig som marknadsledare kan kräva stora utgifter. Företag kan acceptera kortsiktiga förluster för att bygga upp en stark kundbas, utveckla avancerad teknologi och skapa inträdesbarriärer för konkurrenter.

  • Finansiering och kassaflöde: Det är viktigt att analysera hur förlusten finansieras. Om OpenAI har starkt stöd från investerare eller genererar tillräckliga intäkter från vissa produkter för att upprätthålla kassaflödet, kan förlusten vara mer hanterbar. Likviditetsproblem kan dock uppstå om utgifterna överstiger tillgängliga resurser under en längre tid.

  • Affärsmodell och intäktspotential: Att förstå företagets plan för att vända förluster till vinster är avgörande. Har OpenAI en hållbar affärsmodell? Finns det en växande efterfrågan på deras tjänster? Indikationer på ökande intäkter och marknadsacceptans kan motivera de nuvarande förlusterna.

Håller ni med chatbotten? 

Läs mer