Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nej, ett kedjebrev stoppar inte Metas AI från att träna på dina dina bilder – så skyddar du din data

Artikel bild
Just nu sprids ett kedjebrev på Instagram som varnar användare för att Meta utan tillstånd kommer att använda deras personliga data om de inte delar vidare uppgifterna. Foto: Faksimil/TT

Ett kedjebrev sprids just nu på Instagram, där användare uppmanas att säga hejdå till Meta AI.
Över 500.000 användare, inklusive svenska techprofiler och kändisar, har redan delat vidare.
Inlägget påstår att det kan stoppa Meta från att använda personliga bilder och data, men enligt experter är det en form av desinformation. Sociala medier-experten Simon Beyer förklarar vad som gäller.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

I skrivande stund har över 500.000 konton postat en uppmaning att ‘säga hej då till Meta AI’ – och uppmuntra fler att göra samma sak. Allt från stora influencers till företagsledare till små privata konton har delat inlägget i sina händelser på Instagram. Fritt översatt står det:

Hejdå Meta AI. Observera att en advokat har rekommenderat oss att lägga ut detta, och att underlåtenhet kan leda till juridiska konsekvenser. Eftersom Meta nu är ett börsnoterat företag måste alla medlemmar lägga upp ett liknande meddelande. Om du inte gör minst ett inlägg kommer det att antas att du godkänner att de använder vår information och bilder. Jag ger inte Meta eller någon annan tillstånd att använda mina personliga data, profilinformation eller bilder.

Men det är inget annat än ett klassiskt kedjebrev eller ‘en hoax’. Det säger Simon Beyer, senior rådgivare och sociala medier-expert, till Breakit.

“Kedjebrev som detta uppmanar ofta användare att publicera en viss text för att undvika något slags påstått hot, i detta fall att Meta (ägarbolaget bakom Facebook och Instagram Breakits anm.) kommer att använda deras personliga data och foton utan tillstånd om de inte lägger upp meddelandet.”

Hotet om att Meta ska träna sin AI på användarnas bilder fick redan i början av sommaren användare att gå i taket (läs mer om det här). Men nu har ämnet alltså seglat upp på nytt.

Simon Beyer skickar med tre punkter att tänka på när det kommer till den här typen av kedjebrev.

1. Ingen juridisk grund. Det finns ingen rättslig grund till att dina uppgifter skulle skyddas genom att du publicerar ett meddelande på Instagram. Sociala medieplattformar som Meta styrs av användaravtal och integritetspolicyer, som användarna accepterar när de registrerar sig. 

2. Falska påståenden. Dessa meddelanden sprider ofta falska uppgifter om hur företag kan eller får använda din data. Företag måste följa lagar som GDPR i EU eller andra dataskyddslagar, oavsett om användare publicerar ett sådant inlägg eller inte. 

3. Spridning via rädsla. Den här typen av inlägg använder ofta juridisk terminologi och hotar med konsekvenser om man inte agerar, vilket får människor att sprida det vidare av rädsla, men det är en form av desinformation.

Simon Beyer, senior rådgivare. Foto: Press

“Det är alltid bäst att ignorera och inte sprida sådana kedjebrev. För att skydda sin integritet bör man istället se över sekretessinställningarna på sina sociala medier och vara medveten om vilka rättigheter man har enligt plattformens användarvillkor”, säger Simon Beyer till Breakit.

Så hittar du dina sekretessinställningar

Efter att Meta i början av sommaren gick ut med planerna på att använda användarnas data för att träna upp sina AI-modeller i Europa har planerna satts på paus. Detta efter att irländska myndigheter uttryckt oro över att AI-träningen riskerade att hota användarnas personliga integritet. 

I slutet av augusti uppdaterade Meta sin integritetspolicy.

Så här gör du för att ta reda på vad som gäller, och uppdatera inställningarna för ditt Instagram-konto:

Klicka på de tre strecken längst upp till höger i vyn över det egna kontot, din profil, för att komma till "inställningar och integritet". Scrolla sedan nästan allra längst ner i listan till ”Om”. Därifrån klicka på kategorin ”Integritetspolicy”. Här finns den senast uppdaterade policyn, blålänk till att läsa mer om Meta AI och (efter en hel del scroll) knappar för att göra invändningar, återkalla samtycke och lämna klagomål. 

Lite meckigt att hitta – men mer konkret än att sprida ett kedjebrev.

Läs mer