Artiklen publicerades 23 juni 2024.
Ett rungande “ja!”
När Caroline Lind, vd på väskföretaget Sandqvist, frågade bolagets anställda om de ville minska arbetstiden med 10 timmar per vecka, men behålla samma lön som innan, utbröt (kanske föga förvånande) hurrarop.
“Innan pandemin läste jag en bok som heter The 4 Day Work Week, skriven av Andrew Barnes. Den inspirerade mig. Så jag började räkna på om det skulle fungera för oss och presenterade ett förslag för styrelsen och bolagets ägare. De gav mig tummen upp att testa. Våra anställda sa inte emot”, säger Caroline Lind när Breakit ringer upp.
Sandqvist har 30 heltidsanställda.
Företaget, som säljer väskor genom den egna e-handeln, ett par egna butiker samt några olika återförsäljare, drog igång experimentet i slutet av februari 2023.
När hösten kom hade bolagets samtliga anställda jobbat 30 timmar i veckan istället för 40 timmar, under ett halvårs tid. Personalen hade fått välja: vara ledig antingen måndag eller fredag, eller fortsätta jobba fem dagar i veckan, men 6 timmar per dag istället för 8.
Nu har snart 10 månader gått sedan testet på Sandqvist avslutades – och en ny era för bolaget inleddes.
“Ett halvår går väldigt fort. Givet hur bra vi tyckte att experimentet gick bestämde vi oss för att fortsätta 6 månader till. Efter det har vi valt att fortsätta ännu längre, och utvärdera allt eftersom”, säger Caroline Lind.
Den nya arbetsveckan
Precis som under testperioden förra året gäller idag arbetstidsförkortningen alla bolagets heltidsanställda, som får välja om de vill gå ned ett par timmar i tid varje dag, eller ha en extra dag ledigt, beroende på vad som passar deras livspussel bäst.
“Det är många som har små barn och hämtar och lämnar på förskolan, som låter det avgöra hur de gör med jobbet”, säger Caroline Lind.
“Men vi har som regel att alla jobbar tisdagar till torsdagar, så att vi får träffas”, säger vd:n.
Vissa tjänster får däremot inte möjligheten att välja upplägg, utan jobbar numera 6-timmarsdagar.
“Vi ska kunna behålla samma produktivitet och service gentemot våra kunder som när vi jobbade 40 timmar i veckan. Det är otroligt viktigt. Vissa roller som arbetar mot kund, exempelvis försäljning och kundservice, alternerar så vi alltid har bemanning för att kunna bistå våra kunder. Även butikschefer i våra fysiska butiker har reducerad arbetstid men arbetar kortare dagar istället, av samma anledning.”
Finns det någonting som är utmanande med att jobba kortare veckor, eller något som ni upplever är svårare än ni trodde att det skulle vara?
“Nej. Det känns nästan fånigt att säga det, men så är det. Det kan alltid ta tid att komma in i en ny rutin, men vi har inte stött på några hinder. Det har så här långt gått väldigt bra”, säger Caroline Lind.
Under 2023 uppgick omsättningen i Sandqvist till 95,1 miljoner kronor, ett tapp från närmare 106 miljoner kronor året innan. Även resultatet minskade och landade på minus 12,5 miljoner kronor, en ras från ett plusresultat på 500.000 kronor året innan. Bolaget vände alltså från vinst till miljonförlust.
Har det här med minskad arbetstid att göra?
“Jag skulle säga att det främst beror på den tuffa marknaden. Det är både lågkonjunktur och det är väldigt oroligt i omvärlden. Jämför vi med pandemin så hade vi det ännu tuffare då, och då jobbade vi 40 timmar i veckan.”
“2023 var ett sämre finansiellt år än 2022, men tittar vi på i år så ser vi att det finansiellt ser bättre ut än förra året. Och nu jobbar vi ju på samma sätt som då. Engagemanget inom bolaget är fortfarande väldigt högt och jag tror att det kommer att göra skillnad i det långa loppet.”
Resultatet minskade ändå mycket mellan 2022 och 2023. Vad ska ni vidta för åtgärder för att vända utvecklingen?
”Försäljningen har ökat igen under det första halvåret i år, jämfört med samma period förra året. Utöver det har vi sett över våra kostnader, optimerat vårt sortiment och lager, så vi räknar med att vara lönsamma igen under 2024”, säger Caroline Lind.
Så bytte bolaget rutin
Fyradagarsveckans vara eller icke vara har skapat en glödhet debatt och runt om i världen pågår studier som undersöker möjligheten till kortare arbetsveckor med full lön. I höst drar en ny stor svensk studie igång.
I Sandqvist fall förbereddes anställda innan experimenten startade förra året genom en kurs med epitetet “stressfri produktivitet”. Enkelt förklarat fick deltagarna lära sig att jobba med hjälp av ett slags planeringsverktyg.
“Jag frågade om mina anställda var villiga att ge oss högre produktivitet under fyra dagar alternativt färre timmar per dag i utbyte mot ledig tid, och det var dom. Så jag förväntar mig att alla levererar på samma sätt som innan, men på kortare tid”, säger Caroline Lind.
Hon beskriver det enligt modellen “100-80-100”, det vill säga 100 procent i lön mot 80 procent i arbetstid och 100 procent produktivitet.
“Planering är nyckeln i allt det här. Och effektiv kommunikation mellan samtliga medarbetare och chefer. Vi jobbar smartare och prioriterar bättre helt enkelt, och det gör att saker flyter på smidigare. När vi väl arbetar, så arbetar vi mer fokuserat.”
Finns det ingen av era anställda som upplever mer stress nu än tidigare?
“Alla anställda får kontinuerligt utvärdera det här genom våra medarbetarundersökningar. Än så länge tycker alla att vi ska fortsätta. Jag skulle säga att man har mer kontroll över sin arbetssituation för att man har blivit bättre på att planera. Och det gör ju ofta att man upplever mindre stress, att känna att man har kontroll”, säger Caroline Lind.
“Vi ser inte någon skillnad alls när det kommer till sjukskrivningar. Där har det varken skett en ökning eller minskning. Men vi har också låga nivåer av sjukfrånvaro.”
Ökat tryck från jobbsökande
Under våren undersökte Breakit vad våra läsare – anställda, bolagsgrundare och personer i ledningsgrupper i techsfären – tycker om idén att jobba fyra dagar i veckan, med samma lön som en vanlig femdagarsvecka.
95,9 procent av de anställda som svarade i en enkät tror att fyradagarsveckan är en konkurrensfördel för arbetsgivare som försöker anställa ny personal. När frågan ställdes till grundare och företagsledning svarade 66,3 procent ja på samma fråga.
Tillbaka till Sandqvist.
Har ni märkt av ett större intresse för att jobba hos er sedan ni införde 30-timmarsveckor?
“Ja. När vi skickade ut ett pressmeddelande om att vi skulle genomföra experimentet i början av förra året, så var den mest besökta sajten på vår hemsida karriärsidan. Vi har också fått många förfrågningar som skickats in spontant. Men i och med att det har varit en tuff marknad de senaste åren så har vi inte annonserat om särskilt många lediga tjänster”, säger Caroline Lind.
Finns det någonting som du ser skulle kunna sätta käppar i hjulet för era 30-timmarsveckor, som skulle tvinga er att gå tillbaka till 40-timmarsveckor?
“Inte vad jag kan säga just nu. Men vi lever ju med en marknad som är otroligt osäker, så det är så svårt att säga. Men givet hur bra vi ser att det funkar, så har jag svårt att tro det.”
Tror du att vilket bolag som helst framgångsrikt skulle kunna ha det här upplägget?
“Det är också svårt att svara på. Det beror nog på vad man har för bolag och vad man säljer för tjänster eller produkter. Men om man tänker på att vi har jobbat med 40 timmars i över 60 år, och givet allt som har hänt sedan dess, så borde det gå att ifrågasätta den arbetsmodellen.”
LÄS MER: Fyra vs femdagarsvecka – 82 procent skulle byta arbetsplats om de fick jobba mindre
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.