Sök ikon

Från Dalarna till Somalia – hon ska lösa energiproblemen i Östafrika

Faisa Abdi, vd och medgrundare, QC Renewable Energy. Foto: Privat/Montage

QC Renewable Energy är bolaget från Borlänge som med hjälp av solceller vill ge elektricitet till tusentals människor i Östafrika.

“Målet från dag ett har varit att göra skillnad på riktigt”, säger vd och medgrundare Faisa Abdi.

Victor Löthner

Victor Löthner

victor@breakit.se

Reporter

Att Sverige har fått dyrare elpriser har nog ingen gått miste om – och det har blivit en het fråga för såväl politiker som startups. Parallellt är vi idag i större behov än någonsin att ställa om till hållbara och förnybara energikällor.

I Breakits stora kartläggning om energistartups har vi samlat innovativa bolag som med ny teknik vill hitta nya lösningar på energiutmaningen. 

Ett av bolagen i kartläggningen är QC Renewable Energy som fokuserar på hållbara energilösningar i Östafrika. Bolaget grundades i Borlänge och har varit med i inkubatorn Dalarna Science park.

Idén bakom bolaget kom 2019 när vd och medgrundare Faisa Abdi studerade vid Dalarnas universitet. Efter att ha varit nere och gjort en kartläggning av elmarknaden i Somalia kom hon tillbaka till Sverige och startade bolaget tillsammans med sin medgrundare Muse Farah

“Majoriteten av befolkningen i Somalia saknar el. Priset för den el som finns är också mycket dyr och ligger på runt 5 kronor per kilowattimme och tidigare så högt som 10 kronor per timme, vilket gör att bara rika har råd med det. Området har ändå stor potential och är en av platserna på jorden med mest soltimmar per dag”, säger Faisa Abdi.

För att till en början få in startkapital när bolaget grundades utförde QC Renewable Energy konsultarbeten i Sverige. Bland annat gjorde de ett arbete för ett fastighetsbolag där de undersökte avfallshantering i mångfaldsområden. 

Efter att ha fått in ett startkapital har bolaget genomfört flera projekt på plats i Östafrika, där man bland annat installerat solcellsdriven gatubelysning. All teknik köps in externt från olika länder men bolaget hanterar allt annat i form av design, installering och utbildning av människor på plats.   

“Vi har genomfört ett större projekt i staden Berbera i Somalia där vi har installerat 300 gatlyktor som drivs med solenergi. När jag pratade med stadens befolkning såg jag att det fanns ett stort behov av just gatubelysning. På dagen är det otroligt varmt – upp mot 47 grader och det går inte att röra sig ute. För att gå till marknaden behöver man gå vid solnedgången eller få skjuts då det kan vara för farligt att vara ute på natten”, säger Faisa Abdi. 

Hon fortsätter:

“Efter initiativet såg vi direkt skillnad och hur kvinnor och barn nu vågar röra sig ute mer. Jag hade en konversation med en mamma som sa att de nu med belysningen vågar vara ute om kvällarna och har tid att springa iväg om faran är framme. Det är något som jag aldrig kommer glömma, jag är själv kvinna och född i Somalia – det kunde ha varit jag själv.” 

Projekten i Östafrika har inte kommit utan utmaningar. På grund av bristande infrastruktur har det bland annat varit svårt att få dit material. Det är heller inte alltid lätt att ha full kontroll över leveransen som enligt Faisa Abdi kommer med många risker.

“Kvällen före vår första leverans fick jag inte mycket sömn”.

Utöver Somalia är bolaget numera verksamma även i Etiopien, där man har ett dotterbolag. Tanken bakom dotterbolagen i Östafrika är att de lättare ska engagera lokalbefolkningen. Förhoppningen är också att lättare få investering från lokala investerare då de ser mer positivt på lokala företag än utländska initiativ, enligt Faisa Abdi. 

På sikt är målet att även kunna bidra med andra lösningar än bara belysning. Bolaget hoppas även kunna installera solceller för att ge elektricitet till skolor och sjukhus. Just nu finns flera projekt på gång men man vill inte avslöja något tills allt är klart. Planen är också att verksamheten ska utökas till fler platser – samt starta ännu ett dotterbolag och då i Kenya. Det kräver dock finansiering. 

Valet att expandera sin verksamhet till Etiopien och Kenya kändes naturligt då länderna angränsar till Somalia. Det är också i dessa länder som bolaget har flest kontakter. 

“Målet har alltid varit att göra skillnad men vi är också ett vinstdrivande bolag. Än så länge har vi inte fått några investerare utan har finansierat verksamheten med bland annat lån. Vi hoppas få in investerare som kan hjälpa oss i vårt arbete”, säger Faisa Abdi.

Faisa Abdi delar idag sin tid mellan Östafrika och Borlänge och hon har varit nere två månader åt gången de senaste åren och ska snart ner igen, för att stanna i ett halvår. Bolaget har inga fast anställda utan anlitar fem till sju personer per projekt på plats. 

En utmaning med att ha sin verksamhet så långt ifrån Sverige är bristen på kundnärhet. För att värva kunder behöver det finnas någon på plats som kan sköta affärerna. 

“Kompetensen om klimatpåverkan i Östafrika är inte heller någon självklarhet och för att få kunder har vi behövt utbilda dem och öka kompetensen om hur energi och klimatet hänger ihop”, säger Faisa Abdi.

Under perioden april 2021 till april 2022 omsatte bolaget 300.000 kronor och gjorde en förlust på 150.000 kronor. 

Läs mer