Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med NIBE

Glöm pannrummet – nu styr du inomhusklimatet med en app

‘Direktverkande el’ är inget du vill läsa i annonsen för drömhuset.
Men om det är ett faktum?
Dags att börja läsa på om värmepumpar.

Hur stort energibehov har ditt hushåll?
Var i Sverige bor du?
Hur stort är huset?
Vilket värmesystem har du idag?

Gemensamt för alla värmepumpar är att de förädlar förnybar energi, minskar hushållets energikostnader och är snälla mot miljön. En kostnadseffektiv värmepump är alltid en investering som går att räkna hem, även om det tar olika lång tid. Men vilken typ av värmepump bör du ha?  Det beror på svaren på frågorna ovan.

I småländska Markaryd, där NIBE tillverkar energieffektiva och hållbara klimatlösningar för svenska hem sedan snart 70 år, kryper kvicksilvret sällan ner särskilt långt under nollstrecket vintertid. Där är en luft-/varmvattenvärmepump ett bättre köp än i, säg, Malmberget.

Guide: Vilken typ av värmepump behöver du?

Sköter allt i mobilen

Dagens värmepumpar är av en helt annan kaliber än den första generationens pumpar som kom för 15-20 år sedan, och som nu står och frustar och pustar i och utanför många svenska villor. För ett år sedan bytte småländska paret Matthias Åhlander och Åsa Svensson ut den gamla bergvärmepumpen i mot en ny från NIBES smarta och uppkopplade S-serie.

Nu är tillvaron en annan för paret och deras tre barn som i en enplansvilla omgiven av hästhagar och vacker natur. 

Den känns smartare på alla sätt

“Det är en otroligt tyst maskin utöver att den är väldigt energieffektiv. Vår tidigare värmepump hördes nästan hela tiden, men den nya hör man inte ens när den går för fullt en kulen vinterdag. Sedan har maskinen blivit uppkopplad vilket gör den enklare att sköta. Den känns smartare på alla sätt”, säger Matthias Åhlander.

Via appen myUplink styrs värmepumpen helt från mobilen. Med några klick ordnar Mattias och Åsa mer varmvatten till helgens långväga gäster. Och på semestern kan de från hängmattan kolla att allt funkar som det ska.

“Det handlar om trygghet och enkelhet i vardagen helt enkelt”, säger Åsa Svensson. 

Läs mer om NIBE och S-serien här

Tre olika typer av värmepumpar

Frånluftspump – för hushåll med lågt till medelhögt energibehov
Enklaste typen av värmepump som helt enkelt återanvänder värmen från husets inomhusluft till värme, varmvatten och ventilation. Påverkas mindre av låga utomhustemperaturer än luft-/vattenvärmepump.
Tänk på: Billigare än luft-/vattenvärmepump och bergvärmepump – men sparar inte heller lika mycket pengar på värme och varmvatten.

Luft-/vattenvärmepump – för hushåll med medel till högt energibehov
Har du redan ett vattenburet värmesystem installerat i huset? Alltså radiatorer eller golvvärme, eller en kombination? En luft-/vattenvärmepump tar energi från luften utanför huset och värmer upp vattnet som skickas runt i värmesystemet. En kostnadseffektiv energiutvinning som sänker elräkningen och producerar både värme och vatten till hushållet – samt håller huset svalt under sommaren.
Tänk på: Om temperaturen utomhus kryper ner mot -20 grader minskar effekten drastiskt – en luft-/vattenvärmepump passar därför bäst för hushåll i de delar av landet där vintrarna inte är särskilt stränga

Bergvärmepump – för hushåll med mycket högt energibehov
Bergvärme – som också förutsätter att det finns ett vattenburet värmesystem i huset – är solenergi som lagrats djupt nere i marken Via en 100-200 meter djup brunn förses hemmet med värme och varmvatten, men också kyla när sommarvärmen trycker på. Med en bergvärmepump minskar du behovet av köpt energi kraftigt.
Tänk på: Att borra brunnen gör installationskostnaden högre.

Läs mer