Sök

Anställda på Amazon hotar med strejk – inför Black Friday

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Drygt 500 av runt 1.600 fast anställda vid Amazons huvudlager i Italien planerar att gå i strejk på fredag, då den så kallade Black Friday infaller, efter kollapsade förhandlingar om lönebonusar.

Det skriver Reuters baserat på uppgifter från fackförbund, och uppger att italienarna i likhet med övriga européer under de senaste åren har omfamnat den amerikanska traditionen.

Förutom Black Friday-strejken hotar personalen med att inte arbeta övertid fram till 31 december, det vill säga under detaljhandelsjättens högsäsong då bemanningsanställda brukar behövas.

Amazon uppger i ett pressmeddelande att bolaget fortsatt fokuserar på att kunna garantera leveranstider för kunderna under Black Friday och under de följande dagarna. Bolaget framhåller även att dess löner till lagerarbetarna är bland de högsta i logistikbranschen, och att exempelvis privat sjukförsäkring ingår i ersättningspaketet.

E-handeln står enligt EY för cirka 10 procent av detaljhandelsomsättningen i Italien, vilket är ungefär hälften av genomsnittet i Europa.

Läs mer