Sök

Eniro tar upp kampen mot Google i slaget om den bästa kartappen

Eniro

Foto: Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Svenska Eniro har släppt en ny version av sin app i ett försök att ta upp kampen mot Google maps och ta sig ur sin finansiella kris. Den nya appen ska vara enklare och ge lokala företag en större möjlighet att marknadsföra sig. Vi bestämde oss för att testa de nya funktionerna – och gick vilse.

GPS:n innebar en revolution för alla oss med dåligt lokalsinne. Google maps knöt ihop sökfunktionen med kartorna och lade till en navigationsfunktion. Nu försöker det svenska sökbolaget Eniro ta tillbaka marknadsandelar på det området med en uppdaterad app.

Eniro befinner sig i ekonomisk kris sedan resultatsiffrorna förra året blev betydligt lägre än det förväntade. På grund av det fick företagets Sverigechef sparken. Senare visade det sig att företagets ledning fifflat med bokföringen och tidigare år blåst upp intäkterna. Eniros dåvarande vd fick sparken och polisanmäldes och aktien fortsatte ner.

Den nya appen är ett sätt för företaget komma på fötter igen genom att få in fler användare via mobilen.

Tanken är, enligt Eniro, att deras nya app också ska göra det lättare för lokala företag att marknadsföra sig och samtidigt fokusera mer på kundomdömen genom att lägga in alla omdömen från rejta.se i appen. 

Jag ger mig ut på stan för att testa. I ett försök att göra det lättare att hitta rätt kan användare nu sortera sökresultaten på Eniro efter närhet, relevans eller omdömen. 

Det är inte helt enkelt att få appen att förstå vad närhet innebär. Platsen märks ut på kartan, men trots att jag befinner mig i centrala Stockholm zoomas kartan in på Danderyd. Google maps hittar snabbare rätt och när jag söker efter restauranger blir träffarna där fler och bättre.

Om jag söker på ‘godis’ istället får jag fler träffar på både chokladbutiker och 7eleven genom Eniro. Mitt humör höjs avsevärt nät jag ser att det enligt Google maps ska ligga en pralinfabrik i närheten. När jag försöker få fram en navigering sjunker humöret igen.

Eniros app uppmanar mig att ladda ner en navigationsapp för att få direktanvisningar, annars är vägbeskrivningarna bara anpassade efter bilkörning. Navigationsdelen är tung och min telefon vägrar att plocka ner den.  På Google maps finns navigationsdelen där automatiskt och användaren kan välja väg för cykel och gång. Det känns mer praktiskt.

När jag senare ringer till Magnus Andersson som är produktutvecklingsansvarig på Eniro säger han att det funnits diskussioner om att bygga in navigationsdelen i kartappen.

"Men appen blir väldigt stor om vi lägger in allting i samma app och tar mycket plats på telefonen. Det är inte alla som vill ha det och för de som bara vill navigera är det lättare att gå in direkt i den appen. Det finns för-och nackdelar med båda sätten. Det är lite som att Facebook har flera olika appar istället för att lägga allt på huvudappen", säger han.

Jag försöker än en gång hitta till den pralinfabrik som inte finns utmärkt på Eniro, men som Google insisterar på ska ligga i närheten.

Några minuter senare står jag inne på Sturegallerian medan kartnålen som ska visa var jag är någonstans studsar fram och tillbaka, lika förvirrad som jag själv.

Chokladsugen och bitter vandrar jag tillbaka mot redaktionen där jag äntligen får ner Eniros navigationsapp. Plötsligt ser allting mycket enklare ut. Det är ett tydligt formspråk som påminner lite om ett datorspel anno 1999. Jag kan plötsligt se var jag befinner mig. Men jag vet fortfarande inte var pralinfabriken ligger.

Läs mer