Sök ikon

Tio länder på fem år – nu börjar deras galna startup-äventyr

Artikel bild
Foto: Sanna Wolf-Watz

De svenska techprofilerna Lisa Enckell och Andreas Ehn ger sig ut på sitt livs äventyr i jakt på startups och investeringar – i framtidens världsekonomier.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Det är ingen liten resa som paret och startupprofilerna Lisa Enckell och Andreas Ehn har beslutat sig för att genomföra.

Snarare en riktigt galen (men spännande!) sådan.

De kommande fem åren, med start i förra veckan, planerar paret att bo i sammanlagt tio snabbväxande länder. För den som kan sin lågstadiematte innebär det i snitt ett halvår i varje land, där länder som Indonesien, Kina och Brasilien finns med på kartan.

"I princip handlar det om de länder som tros vara de största ekonomierna inom 20 till 30 år”, säger Andreas Ehn.

”Vi började fundera på den här idén i december förra året. Vi både hade slutat arbeta på Wrapp, men bodde kvar i San Francisco. Vi kände väl att, om vi inte gör det här projektet nu, då kommer vi aldrig komma iväg och göra det."

Andreas Ehn, tidigare teknikchef på Spotify, medgrundare av Wrapp samt affärsängel och rådgivare till en handfull bolag, förklarar att det finns tre huvudsakliga skäl till resan. De vill öka sin förståelse för omvärlden, de vill arbeta med lokala startups – och de vill investera.

”Vi har tänkt sätta upp ett ängelsyndikat på Angellist. Där kommer folk kunna backa de investeringar vi gör, om man tror på dem. Det är inte någon fond där folk måste sätta in kapital i förväg med en viss investeringsfilosofi eller tidsplan, utan det är från case to case. De flesta som är med i ett syndikat gör det för att de tror på dem som köra syndikatet och inte vill lägga så mycket tid själva på att hitta företagen”, förklarar han.

"Det är inte välgörenhet och det är inte semester. Man får väl se det som någon form av jobb."

Lisa Enckell, rådgivare till bolag som Mentimeter och Clue, nickar instämmande.

”En stor anledningen till att man gör ängelinvesteringar är att man har mer information om det bolaget än marknaden i stort. Man känner folk och så vidare. Men de som sitter här i Stockholm tenderar att göra lokala investeringar och de som sitter i San Francisco tenderar att investera där. Det är svårt för dem att ha ett närverk i Jakarta och Bangaloor. Där vill vi kunna hjälpa."

De första sex månaderna kommer paret, som träffades på en resa i Indien, att spenderas i Jakarta i Indonesien. Därefter väntar Kina och Peking.

Hur framtiden ser ut om ett år är däremot desto osäkrare.

”Vi måste nog vara ödmjuka för att det bara är en plan. Vi får se vad som händer när planen träffar verkligheten. Vi gör trots allt det här för att vi tror på projektet, inte för att vi har några externa commitments”, säger Andreas Ehn.

”Men om vi avbryter så handlar det förhoppningsvis om att vi har kommit på ett bättre sätt att uppnå de mål vi har med projektet. Då kanske vi ändrar modellen under resans gång. Men just nu är det här som är tanken.”

Hinner man bygga ett relevant nätverk på sex månader?

"Jag tror det. I den här branschen är folk väldigt öppna och givmilda med att ge introduktioner. Så jag tror det."

"Sedan kan man alltid ifrågasätta om det ska vara fem år och tio länder och vad som är den bästa lägnden. Vi har försökt att tillämpa någon Paretoprincip, en 80/20-regel. Fler länder är förstås bättre, längre tid i varje land är förstås också bättre, men givet att vi sätter fem år som någon form av begränsning över hur lång tid av våra liv vi vill investera i det här projektet så landade vi i tio länder och sex månader."

Det märks att Andreas Ehn har funderat mycket kring det här.

"Under de första sex månaderna har man nog väldigt brant inlärningskurva på ett nytt ställe. Sedan planar det nog ut lite, tror jag. Avkastningen minskar. Men som sagt, modellen kanske måste justeras.”

Men det här är ju verkligen inte något litet projekt. Var ni båda eniga när ni började diskutera detta?

”Jag var lite skeptisk i början", säger Lisa Enckell med ett skratt.

"Fem år kändes lite väl mycket, samtidigt som jag hade någon självbild av att göra traditionell karriär, som jag då insåg att jag var tvungen att ge upp. Men sedan hade jag en tjejmiddag i San Francisco och frågade mina vänner om de tyckte det här var en bra idé. Alla svarade direkt: Åk! Du måste göra det! Så efter det tänkte jag att jag kanske borde göra det.”

”Karriärer idag behöver trots allt inte vara så linjära.”

Resan innebär att paret nu har sålt sitt hem i San Fransico, sålt bilen och packat väskorna. 

De befintliga styrelse- och konsultuppdragen kommer de däremot att fortsätta med.

"Vi har kunnat vara aktiva i svenska bolag även fast vi har bott i San Francisco. Det mesta kan göras på telefon eller när man besöker."

Kommer ni att leta efter specifika bolag när ni reser?

”Det är ganska mycket att åka dit och se vad som händer och vad vi hittar för bolag. Vi var i Beijing en vecka i februari och då hittade vi ett bolag som vi nästan investerade i. Sedan kom vi inte överens om alla delar i avtalet, och så kan det vara ibland. Men hitta intressanta bolag, det kommer vi att göra", säger Andreas Ehn.

Men det är en lång resa. Kommer ni orka?

”Palla kommer vi att göra. Men det finns alltid en risk, eller chans, att man hamnar på ett ställe som man gillar så mycket att man inte vill åka därifrån. Men just nu är det här planen", säger Andreas Ehn.

”Sedan kan det även bli så att det tar längre tid än fem år. Någon gång under de här åren kanske man får barn, det är rimligt att det kan hända. Då finns det kanske blir så att man stannar upp sex månader för att inte föda i exempelvis Indien", säger Lisa Enckell.

"Vi är ödmjuka inför att allt kan hända."

Läs mer