Sök ikon

Deras företag växer – trots att alla bara jobbar sex timmar varje dag

Artikel bild
Foto: Brath och Highways England/Flickr.

Förkortad arbetstid skapar debattstormar och majoriteten av riksdagspolitikerna är emot reformen. Hos appföretaget Filimundus och sökoptimeraren Brath fungerar dock sex timmars arbetsdag utmärkt.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Inom allt fler kommuner och landsting sjösätts försök med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. På det Örnsköldsvik-baserade företaget Brath är konceptet ingenting nytt.

Här har personalen jobbat tre timmar på förmiddagen och tre på eftermiddagen sedan portarna slogs upp i januari 2013.

“Min bror och mamma startade företaget och bestämde att det skulle vara så. Han hade börjat jobba 75 procent på sitt tidigare jobb och kände att han mådde bra av det och ville fortsätta så. De kom fram till att de kanske inte skulle hinna med lika mycket på sex timmar men att det var värt det”, säger Maria Bråth, vd för Brath.

Men det har visat sig att personalen visst hinner lika mycket som sina kollegor i branschen.

Företaget växer så det knakar. Bokslutet för 2014/2015 är inte klart än men Maria Bråth säger att omsättningen kommer att hamna på 16 miljoner kronor.

“Vi har dubblerat omsättningen varje år sedan vi började. Många tror att företag förlorar på att ha sex timmars arbetsdag, men vi jobbar effektivt i sex timmar och sen går vi hem och vilar upp oss. Mycket av vårt arbete går ut på problemlösning och lösningar kommer när hjärnan är avslappnad. Det viktigaste vi har är våra anställda och mår de bra mår företaget bra.”

Svenska Filimundus som gör appar för barn införde sex timmars arbetsdag i oktober.

Vd:n och tvåbarnspappan Linus Feldt kämpade precis som många andra med att få det så kallade livspusslet att gå ihop. Samtidigt läste han en del böcker om hur man kan få ut mer av sin tid och blev inspirerad att testa metoderna på sin arbetsplats.

“Vi har alltid varit noga med att folk inte ska jobba över. Som företag har man ansvar för att inte bara se till lönsamhet och effektivitet utan också hur folk mår. Jag älskar att vara effektiv, men det är svårt att vara det i åtta timmar. Två timmar är väldigt mycket tid och kanske kan man använda den till att umgås med familjen eller satsa på sig själv istället”, säger Linus Feldt.

För att få sextimmarsdagarna att fungera har så många möten som möjligt tagits bort, liksom fredagsfikat och måndagsfrukosten. Linus Feldt har också uppmanat personalen att ägna så lite tid som möjligt åt tidstjuvar som Facebook, på arbetstid.

“Jag var lite rädd att folk skulle gå in i sina egna bubblor och sluta socialisera. Men nu har luncherna plötsligt blivit blivit en daglig social sammankomst, alla har börjat äta oftare ihop", säger han.

Förändringen har inte inneburit att produktiviteten har gått ned. Enligt Linus Feldt är företaget lika effektivt som innan. Han kan också se stora förändringar i de anställdas humör.

“Medarbetarna blev glada på ett annat sätt, de var inte dränerade på energi när de gick från jobbet. Det var små skillnader som märktes, de hade ett glatt sätt att säga hej då och kom glatt till jobbet dagen efter. Beteendet håller fortfarande i sig vilket är en stor bekräftelse för mig”.  

Även om Brath inte har något att jämföra med så märker ledningen att personalen trivs på jobbet.

“Ett bevis på det är att deras släktingar och vänner söker jobb hos oss”, säger Maria Bråth och fortsätter:

“Småbarnsföräldrar hinner med familjen och hemmet, träna, vila och ladda batterierna. Det gör att vi kan börja varje dag utvilade och redo att arbeta. I långa loppet är jag övertygad om att det kommer att minska, eller förhoppningsvis helt ta bort, långtidssjukskrivningar.

Båda Brath och Filimundus hävdar att de inte kör med lägre löner än andra branschkollegor. Inte heller finns det något politiskt motiv bakom den förkortade arbetsdagen.

Sedan de gick ut offentligt och berättade om sin arbetspolicy har reaktionerna sköljt in på sociala medier.

Linus Feldt ser det som ett bevis på att tid är något som många människor uppskattar alltmer.

“På omvägar har jag hört kritik från företagsledare som tycker att en chefs uppgift är att se till att folk är effektiva under de åtta timmar som de är där. Det är ett gammalmodigt sätt att se det, lite som att det inte spelar så stor roll vad du gör bara du är på plats i åtta timmar", säger han.

Det är Vänsterpartiet som tydligast driver frågan om allmän arbetstidsförkortning till 30 timmars arbetsvecka. Miljöpartiet strök kravet ur partiprogrammet i samband med partikongressen 2013 och verkar sedan dess för en arbetsvecka på 35 timmar.

Socialdemokraternas partiledning har sagt nej till förkortad arbetstid men på lokal nivå har det ändå gjorts försök med sex timmars arbetsdag, bland annat i Umeå. 

Läs mer