Sök

Kerstin Cooley startar ny jättefond – jagar nästa svenska techsuccé

Moor

Foto: Stefan Lundell

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Med pengar från Angry Bird-succén i ryggen ökar riskkapitalbolaget Moors vd Kerstin Cooley nu kraftigt investeringstakten.

Kerstin Cooley har hittills varit något av en doldis på den svenska techscenen men nu kliver hon på allvar in i matchen med de stora riskkapitalspelarna. Under drygt två och ett halvt år har hon byggt upp en spännande portfölj med nordiska techbolag. Här återfinns bland annat podcastnätverket Acast och 3d-bolaget Volumental. Investeringarna har finansierats av finlandssvensken Kaj Hed som är huvudägare i spelbolaget Rovio som ligger bakom miljardsuccén Angry Birds.

”Vi har visat att vårt koncept håller och nu vill vi öka takten”, säger Kerstin Cooley när vi träffas för en intervju i samband med Almedalen-veckan.

Planen är att locka in rejält med kapital från personer i Kaj Heds nätverk. Storleken på den nya fonden är inte exakt bestämd men det handlar om mellan 400 till 800 miljoner kronor.

”Vi är inte beroende av att få in något exakt belopp utan är mer angelägna om att få med oss investerare som tänker som oss. Förmodligen kommer det till exempel bli en del entreprenörer som byggt upp bolag tidigare”, säger Kerstin Cooley.

Moors huvudfokus är att investera i nordiska techbolag som har potentialen att bli riktigt stora globalt. Normalinvesteringen ligger mellan 2 och 15 miljoner kronor. De stora spelarna på den svenska marknaden är fortfarande Creandum, Northzone och Industrifonden men Moor närmar sig nu dessa aktörer mätt i fondstorlek, även om det fortfarande är en bra bit kvar.

”När vi startade var vi i princip ensamma i vårt segment som är i relativt tidiga faser. Vi ligger ofta mellan privata affärsänglar och riskkapitalfonder. Idag är det lite mer konkurrens men jag tycker fortfarande vi finns i ett segment som är underinvesterat”, säger Kerstin Cooley.

Själv har hon bland annat en bakgrund inom finansvärlden och jobbade hos både Handelsbanken och SEB innan hon rekryterades av Kaj Hed för att bygga upp hans techportfölj.

”Jag jobbade med Kaj Hed redan på 90-talet och vi har hållit kontakten sedan dess. Kaj såg att det fanns en lucka på den nordiska techmarknaden och det var därför som vi startade Moor”, säger Kerstin Cooley.

Den senaste investeringen skedde i Linköpingsbolaget Spotscale som Dagens industri  rapporterade om på torsdagen. Spotscale har tagit fram mjukvara som kan göra 3d-modeller utifrån drönarbilder av byggnader och Moor investerat tillsammans 8 miljoner kronor med en handfull affärsänglar.

”De har en intressant teknik som vi tror mycket på”, kommenterar Kerstin Cooley.

Spotscale jobbar också med VR-teknik (virtuell verklighet) vilket är ett område som Kerstin Cooley tror är riktigt kommersiellt intressant på lite sikt.

”Allt handlar ju om vilken tidshorisont du har. VR och även AR (augmented realitity) är något vi tycker är väldigt spännande om du ser några år framåt även om tillämpningarna och affärsmodeller kanske inte riktigt finns där idag”, säger Kerstin Cooley.

Techbolag med fokus på den finansiella industrin är dock ett segment som hon redan idag tror kan börja kapitalisera på sina idéer.

”Här har det skett väldigt lite innovation och jag väntar fortfarande på en riktigt modern bank. Vi ser väldigt många möjligheter inom finansbranschen och har till exempel investerat i Stockholmsbolaget Mitigram som vi tror mycket på”, säger Kerstin Cooley.

Läs mer