Sök ikon

Genomslag för startup-manifest – men svalt intresse från politiker

Artikel bild
Sanna Wolf-Watz

Tunga namn backade upp initiativet Startup Manifesto, som ställer skarpa krav på de svenska politikerna. Nu växer listan kraftigt.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

I fredags lanserade 14 techprofiler ett startupmanifest som kräver krafttag från politiker för att främja svenska startups. Några av dem är Carl Waldekrantz,Tictail, Dinesh Najar, Fyndiq, Jacob De Geer, iZettle, Annika Lidne, Dramatify och Jessica Stark, SUP46. 

På måndagsmorgonen hade den listan utökats ordentligt. Nästan 100 bolag backar nu upp manifestet och totalt 500 personer har skrivit på. 

”Det har varit ett jättestort engagemang vilket känns jättekul. Det är en fantastisk lista med jättespännande entreprenörer, men även investerare som Staffan Helgesson på Creandum finns med. Så det är inte bara entreprenörerna själva som tycker det är viktigt”, säger Jessica Stark som är grundare och vd för SUP46. 

De 14 avsändarna bakom initiativet uppgav i manifestet att de känner en oro över att Sverige är på väg att tappa potentiella enhörningar (startups värderade till över en miljard dollar) till länder där de ges bättre förutsättningar att växa.

”I sanningens namn verkar Sveriges styre ha begränsad kunskap om och förståelse för startupföretagens behov och situation - i utformningen av jobbpolitiken riskerar de att glömma hur enkelt det idag är för svenska startups att lämna Sverige för länder där de har större möjlighet att lyckas”, skriver de i en debattartikel på Breakit.

Hittills har responsen från politikernas sida varit begränsat, men Jessica Stark tror och hoppas att det kommer att bli ändring på det. Hon befinner sig själv på plats under politikerveckan i Almedalen och kommer under dagen att moderera en politikerdebatt med anledning av den nationella entreprenörsdagen.

”Vi lanserade manifestet i fredags så jag tycker inte man kan förvänta sig så många reaktioner än. Nu är det Almedalen och många är superfokuserade på sina saker. Jag tror att många har uppmärksammat det och det är nu dialogerna kan börja på ett tydligt sätt. Det här är bara starten”.

Hon uppmanar alla entreprenörer att använda startupmanifestet som ett verktyg och sprida och tala utifrån det i möten med styrande politiker. 

I manifestet listas fem viktiga punkter. Den fråga som ligger Jessica Stark närmast om hjärtat är den som går ut på att möjliggöra ersättning i form av personaloptioner. Otydlig och föråldrad lagstiftning samt mycket höga skatter sätter stopp för att kunna konkurrera om de bästa talangerna, anser hon. 

”Det är ett otroligt viktigt rekryteringsverktyg för att stå sig i den internationella konkurrensen och för att locka topptalangerna till svenska startups”, säger hon. 

Du kan läsa debattartikeln i sin helhet här.

Läs mer