Sök ikon

PayEx vd: "De vi slåss mot är uppbackade av tunga finansiärer"

Artikel bild

Mikael Wandt, vd på betalföretaget PayEx, har sagt upp sig med omedelbar verkan. Orsaken? Olika syn på ledarskap och investeringar.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Betalbolaget och Klarna-konkurrenten PayEx, som tillhandahåller betalningslösningar på nätet, i mobilen och i butiker, har tappat sin vd Mikael Wandt efter bara tre år.

Enligt uppgifter till Breakit har han sagt upp sig med omedelbar verkan – vilket han bekräftar när vi på fredagkvällen når honom via telefon.

”Ja, det stämmer. Jag valde att lämna in uppsägningen i början på veckan”, säger han.

Enligt Mikael Wandt beror hans uppsägning på att han och huvudägaren och grundaren, Max Hansson, har olika syn på framtiden.

”När huvudägaren och ens egen syn på hur man ska driva vidare ett bolag skiljer sig för mycket, då måste man göra ett val.”

Vad är det du vill som inte ägarna vill?

”Jag hade önskat att man kunnat driva igenom en del förändringar inom både ledarskaps- och kulturfrågor. Sedan är det också viktigt att man fortsätter att investera i marknaden, både vad gäller effektivitet och utveckling. Vi har gjort stora investeringar i plattformar och kundprojekt och jag ville fortsätta investera i den takt som kunderna kräver."

”Det handlar om att sätta rätt företagskultur i verksamheten och få ned beslutsfattandet. Men vi har nog olika syn på ledarskapet.”

Du säger att ägarna måste investera mer. Varför?

”Nordic Capital har investerat 3-4-5 miljarder i marknaden och lanserar olika lösningar och gör diverse förvärv. Nets har blivit uppköpta för 20 miljarder danska och det sker enorma investeringar i sektorn. Klarna, och de flesta som vi slåss mot, är uppbackade av tunga finansiärer."

"Som jag tidigare sa har vi gjort stora investeringar, men då vi inte har något riskkapitalbolag som ägare måste vi göra hela tiden fokusera på att rätt prioriteringar gällande våra investeringar."

Trots den tuffa konkurrensen i branschen hade PayEx, som har sitt huvudkontor i Visby på Gotland, ett starkt fjolår. Enligt 2014 års årsredovisning, som Breakit har tagit del av, gjorde bolaget ett resultat på 114 miljoner kronor efter finansiella poster – vilket är en kraftig ökning från resultatet 30 miljoner kronor 2013.

Omsättningsökningen var däremot desto mer blygsam: från 680 miljoner kronor till 698 miljoner kronor.

”Vi hade gärna sett att vi hade växt mer. Men vi har stärkt balansen, ökat lönsamheten med mer än tre gånger och investerat i ordning och reda.”

"Vi växer över 30% transaktionsmässigt inom e-handel och trenden ser fortsatt positiv ut."

Tror du att PayEx har en tuff tid framför sig?

”Inte en tuff tid, men det handlar om att göra rätt val och göra rätt investeringar för framtiden.”

Huvudägaren Max Hansson vill däremot inte kommentera uppgifterna.

”Jag har ingen kommentar alls.”

PayEx förvärvade tidigare i år 4T Sverige av de fyra mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och 3 Sverige och blev därmed ny ägare av mobilbetalningstjänsten WyWallet.

Payex har förutom Wy Wallet även förvärvat Value Codes AS och OKB AS under de senaste åren.

Läs mer