I morse kunde Breakit bekräfta att Cristina Stenbeck kliver in i Spotifys styrelse. Det sker samtidigt som ytterligare tre nya namn väljs in: Tom Staggs, Padmasree Warrior, Shishir Mehrotra.
Sean Parker, Napsters medgrundare, samt riskkapitalisten Klaus Hommels får lämna.
Rockaden stannar dock inte där.
Breakit kan avslöja att även Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson får kliva åt sidan för att bereda plats åt nytt blod. Detta enligt källor med god insyn i Spotifys inre liv.
Förändringarna görs enligt uppgift till Breakit då Spotify är på väg in en ny fas.
Att tolka det som sker inne på Spotify påminner om när journalister förr i världen ägnade sig åt Kremlologi – konsten att utifrån ett tunt underlag gissa sig till vad som pågick i de innersta politiska kretsarna i Sovjetunionens ledning.
Detta då Spotify i stort sett aldrig lämnar några kommentarer kring vad som pågår, och varför.
Men mönstret kring styrelsen är ändå tydligt. De tre som lämnar styrelsen är alla personer som tidigt har investerat i Spotify.
När Breakit når Pär-Jörgen Pärson bekräftar han uppgifterna.
”Det stämmer. Spotify har gått från att vara 20 anställda när vi investerade till att vara över 3000. Nästa steg är att frikoppla styrelsen mer från ägandet, vilket är en naturlig utveckling när man bygger ett bolag för de mer publika marknaderna”, säger Pär-Jörgen Pärson.
Han upptäckte Spotify 2008, och blev helt såld när han blev visad en prototyp av vad som skulle bli världens största streamingtjänst.
Daniel Ek och Martin Lorentzon hade dock svårt att få in finansiering. Risken var för hög, resonerade många och pekade på osäkerheten kring huruvida Spotify skulle få med sig de internationella skivbolagen.
Pär-Jörgen Pärson tog på sig uppgiften att få ihop ett konsortium som tillsammans kunde hosta upp den peng som behövdes för att förverkliga Spotifys vision.
”Men det visade sig lättare sagt än gjort. Jag åkte runt till en massa investerare i Tyskland och England men alla tyckte det var för stor risk”, sade Pär-Jörgen Pärson i en intervju med DI 2014.
Han fick dock med sig konkurrenten Creandum.
”I slutändan blev det bara vi och Creandum som gick in med kapital i den första rundan. Vi tog två tredjedelar av investeringen och Creandum resten”, sade Pär-Jörgen Pärson.
Detta var 2008.
Sedan dess har Norhtzone försvarat sina andelar i Spotify genom att gå med i ett flertal senare finansieringsrundor.
2015 satt Northzone på 10 procent av aktierna, enligt Breakits uppgifter. Givet att den siffran fortfarande är aktuell är riskkapitalbolagets andel i Spotify i dag värd över 10 miljarder kronor.
Det börjar bli hög tid för både Creandum och Northzone att hämta hem vinningen från sina i retrospekt mycket gynnsamma investeringar. Sannolikt kan det ske i samband med att Spotify börsnoteras, vilket är den nya fas som bolaget är på väg mot.
”Givet att fonden som denna investering ligger i börjar bli till åren och ska återbetalas till investerarna är det något vi måste fundera över. Vår horisont där ligger inte jättelångt bort”, säger Pär-Jörgen Pärson till Breakit.
Vad tar du med dig från din tid med Spotify?
”Jag har varit med i nio år och haft förmånen att vara med på en otrolig resa. Det har varit kul att se hur bolaget alltid varit i framkant, både när det kommer till teknik- och produktutveckling, men också i rekryteringar”.
Är det något speciellt du minns?
”I princip varje styrelsemöte har jag blivit överraskad i hur kreativt och strategiskt de tänker. De har aldrig varit nöjda med den position Spotify har, utan alltid velat öka tempot, gå ett steg längre och utveckla produkten”.
”Ibland har man varit för tidigt ute, och ibland har man varit ’bang on’. Men man har alltid drivit en agenda som varit långt ifrån tanken om att man kan luta sig tillbaka”.
Själv har kan Pär-Jörgen Pärson personligen se fram emot en stor summa pengar den dag Northzone säljer sin andel i Spotify. Som partner är han delägare i fonden, och får en så kallad ”carried interest” (enkelt uttryckt en bonus för en lyckad investering) när vinsten betalas tillbaka till investerarna.
”Hur mycket det är kommenterar vi inte, men våra investerare har all anledning att vara nöjda”, konstaterar Pär-Jörgen Pärson.
Här kan du läsa allt om den nya uppsättningen styrelsemedlemmar som ska hjälpa Spotify dit. Du som vill veta mer om hur Pär-Jörgen Pärson fixade miljardklippet i Spotify kan läsa denna artikel.