Sök

Sandra Uddbäck: Den mest lyckade förändringen är mig själv

Mapillary

Sandra Uddbäck. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Techledare är vana att intervjua och fråga ut andra. I ett nytt format på Breakit ställer vi dem mot väggen. Tredje person ut att svara på våra ledarskapsfrågor är Sandra Uddbäck, tillväxtchef på det skånska kartbolaget Mapillary.


1. Vad gör företaget du jobbar på?
"Mapillary samlar in gatubilder (street views) från individer, städer och företag och med hjälp av bildanalys och AI kopplar vi samman bilder till 3D-vyer och plockar ut kartdata. Bilderna och kartdatan kan användas för att visa upp platser, förbättra kartor, planera städer och för att träna system för självkörande bilar".

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.
"Personlig, energisk, uppmuntrande, rak och målinriktad".

3. Vad har varit din största utmaning hittills?
"Mapillary är ett helt distribuerat team, vi har alltså inget kontor som anställda går till utan sitter på olika platser runt om i världen och kommunicerar med videosamtal och Slack. För mig funkar den här bra då det ger mig mycket flexibilitet i livet och vi kan rekrytera från hela världen men det innebär också stora utmaningar, framförallt att vara en bra ledare."

"Eftersom vi sitter på olika platser, i olika tidszoner och ofta kommunicerar skriftligt är det svårare att se hur mitt team mår just idag, om vi har uppfattat saker på samma sätt och att skapa en känsla av att vi gör det här tillsammans. Ansvaret att kommunicera tydligt och ofta blir ännu större än i en “vanlig” organisation".

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?
"Travis Kalanick (Ubers avgående vd, reds anm) är väl ett “bra” aktuellt exempel på ledare som jag inte inspireras av. Även om man skapar en framgångsrik affärsmodell behöver det inte betyda att man lyckats bygga ett långsiktigt hållbart bolag där människor trivs att jobba".

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du började på Mapillary?
"Att jobba på en startup med ett rörligt team gör är man ibland är ensam. Det är därför viktigt att ha ett nätverk av personer på liknande bolag som man kan vända sig till när man behöver hjälp eller bolla idéer".

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som ledare?
"Bästa sättet att få igenom sin idé är att se till att få en man att tro det var hans idé från början".

7. Vad är den mest lyckade förändringen du genomfört och varför funkade det?
"Mig själv! Jag har en bakgrund i finans och har jobbat på bank och treasury. Efter sju år  kände jag att det var dags att göra något helt annat. Tack vare en god vän, ett startup som vågade ta in mig och ihärdighet är jag nu i en miljö där jag trivs mycket bättre. Jag har fler möjligheter att utveckla både mig själv och andra inom något som ligger närmare om hjärtat".  

8. … och den minst lyckade?
"Att jobba med growth innebär att de flesta projekt man gör inte lyckas när man tittar på dem ett och ett. Dock är det lärdomarna av dessa som för en framåt och gör att man tillslut hittar rätt väg så jag ser det som lärdomar snarare än misslyckanden".

9.  Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?
"Även om jag inte gillar att ge upp skulle jag skulle förmodligen lägga ner. Det är viktigt att våga erkänna att man inte lyckades, lära sig av det och ta sig framåt för att hitta en ny väg".

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din karriär?
"Att säga upp sig från det bolag man är på. Jag har alltid haft nära relationer med de bolag jag jobbar på så att bryta upp från det har hittills varit jobbigt även om det långsiktig är det bästa".

11. Hur reagerar du på negativ stress och när hände det senast?
"Jag lägger mycket tid och energi på att få problemet löst. Det ligger och gnager och tar fokus från annat. Jag är inte en speciellt stresstålig person utan går igenom mikro-stunder av stress ganska ofta. Graden på det varierar givetvis".

12. Scenario: 2017 blir första året du plockar ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?
"Bostad. Att vara entreprenör och försöka vara på Stockholms bostadsmarknad är inte den bästa kombinationen".   

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?
"Med ett överflöd av emojis och high fives i Slack. Kanske en gif om det är riktigt stort".

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?
"Att se till att ta de beslut som gör att vi gemensamt rör oss framåt i rätt riktning".

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?
"
Att röra oss snabbt, hålla fokus och sikte på vår vision".

16. Vad gör du om tio år?
"Jag jobbar på något som kommer ha påverkan på hur vi lever idag eller hur vi kommer att leva i framtiden. Det kan vara klimatet, hur vi äter eller hur vi bor. Jag har en aktiv roll i att ge tillbaka till min branschs ekosystem genom att investera eller på andra sätt hjälpa bolag framåt".

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och vad vill du veta?
"
Jason Fried, co-founder av Basecamp och har bland annat skrivit boken Remote. Han har intressanta idéer på hur man strukturerar företag, ser sina anställda och agerar tydligt efter sina värderingar. Boken gavs ut 2013 och då det har hänt en del i fråga hur vi ser på jobb och vilka verktyg vi har att jobba med, vore det intressant att höra hur han ser på nästa förändring. Blir det en post live-chat generation?"    

Läs mer