Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Migrationsdomstolen fastställer: Kodaren Tayyab Shabab ska utvisas

Artikel bild
Tayyab Shabab. Foto: Claudio Bresciani/TT

En oenig domstol går på migrationsverkets linje och fastställer att Tayyab Shabab ska utvisas efter arbetsgivarens försäkringsmiss.
“Jag kunde inte tro att det avvisades igen, det var fruktansvärt", säger Tayyab Shabab.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Fallet Tayyab Shabab var höstens stora snackis i techsverige. Han jobbar som programmerare på konsultbolaget Dynamo. Eftersom hans tidigare arbetsgivare i Sverige inte betalat in hans pensionsförsäkring på rätt sätt beslutade migrationsverket i höstas att Tayyab Shabab skulle utvisas.

Problemet var att han först inte hade något svenskt personnummer när han fick jobb vilket gjorde att pensionsinbetalningarna blivit felaktiga hos hans tidigare arbetsgivare. Bolaget har sedan åtgärdat problemet, men det räckte inte för migrationsverket som stod fast vid beslutet att utvisa honom.

Tayyab Shababs utvisningsbeslut överklagades till Migrationsdomstolen som på tisdagen gav sin dom: Överklagan avslås.

“Jag kunde inte tro att det avvisades igen, det var fruktansvärt. Det tog så långt tid och nu när det har avvisats gör det mig väldigt ledsen. Jag kan inte uttrycka mina känslor, men jag förväntade mig inte alls det här”, säger Tayyab Shabab.

”Det är helt orimligt att människor som har jobb och försörjer sig i Sverige ska utvisas på grund av misstag från tidigare arbetsgivare” säger hans ombud Fredrik Bergman.

Domen från migrationsdomstolen innebär i korthet att migrationsverkets utvisningsbesked kvarstår. Tayyab Shabab och hans ombud har fortfarande möjligheten att överklaga domen till migrationsöverdomstolen.

”Vi har tre veckor på oss att inkomma med en överklagan. Nu ska vi sätta oss tillsammans med Tayyab och hans arbetsgivare för att diskutera hur vi bäst går vidare”, säger Fredrik Bergman.

Uppdatering: Efter artikelns publicering har Tayyab Shabab valt att överklaga domen till Migrationsöverdomstolen.

"När domen kom behövde vi prata med Tayyab och arbetsgivaren. Nu har de gettt oss i uppdrag att överklaga och då ska vi göra det. Det här är en tydlig prejudikatfråga och det vore bra att få ett klargörande från migrationsöverdomstolen i den här frågan", säger Fredrik Bergman.

Hos Migrationsöverdomstolen ligger samtidigt ett annat fall som kan få stor påverkan på Tayyab Shababs öde. Pizzabagaren Danyar Mohammeds arbetsgivare glömde vid ett tillfälle att höja hans lön, vilket ledde till utvisning. Hans utvisningsbesked har överklagats till högsta instans och kan bli ett nyckelfall för att sätta en ny rättspraxis.

I Breakits granskning #SverigeBehöverKodarna visade det sig att Tayyab Shabab är långt ifrån ensam att ha stött på problemet.

Hela 15 anställda på Spotify riskerade utvisning i höstas. Det hela ledde till att justitieminister Morgan Johansson öppnade för att ändra på systemet.

Breakits artikelserie #SverigeBehöveKodarna

Här är en snabbguide till Breakits artikelserie om problemen för utländska kodare. 

UTVISNINGEN: "Straffas för något jag inte har gjort"

Den pakistanske kodaren Tayyab Shabab är en nyckelperson på app-utvecklaren Dynamo. Han utvisas på grund av en tidigare arbetsgivares misstag.

"Det känns som att jag straffas för något som jag inte har gjort", säger Tayyab Shabab till Breakit.

Tayyabs fall väcker stor uppmärksamhet och bestörtning, men även ett massivt stöd.

CTO:N FÅR STANNA HEMMA: "Vansinnigt"

Justin Phelps är 41 år, amerikansk medborgare, och har jobbat i Sverige sedan 2011. Efter Migrationsverkets beslut tvingas han sluta jobba som CTO:o på startupen Joors.

Detta medan han istället väntar på uppehållstillstånd som "kärleksinvandrare".

”Det är vansinnigt. Varför ska jag få stanna här, men inte få vara med och bidra? Detta skadar företaget, det svenska folket och mig personligen”, säger Justin Phelps till Breakit.

TECHBOLAGENS VÄDJAN: "Låt kodarna komma in"

I Breakits karläggning av frågan framkom att flera av Sveriges ledande techbolag upplevt stora problem. De pekade på att det finns ett antal parallellfall till Justin och Tayyab – men även på att Migrationsverkets mycket långa handläggningstider ställer till med problem.

Tillväxten hämmas på grund av svårigeheterna att ta hit utländska kodare. Läs vad Spotify, Klarna, Izettle och sju andra techbolag vittnar om här.

JURISTEN: "Talangen glider ur händerna"

Breakit -

Juristen Pia Lind har 15 års erfarenhet av migrationsrätt. Hon har även jobbat på Migrationsverket och i Migrationsdomstolen. I en intervju med Breakit uppger hon att Migrationsverkets processer och tolkning av reglerna är så oförutsägbara att det inte räcker med att läsa lagen.

Hon pekar också på hur konsultlivet kan leda stora problem för utländska programmerare.

MIGRATIONSVERKET: "Enskilda drabbas hårt"

Breakit - Migrationsverket ser kodarnas problem - hur blev det så här?

Migrationsverket hävadar att myndigheten bara följer lagen, och en vägledande dom från Migrationsöverdomstolen.

Samtidigt medger Migrationsverket att enskilda abetstagare drabbas orimligt hårt av deras arbetsgivares misstag.

”Vi har lyft det till regeringen att lagen ser ut som den gör. Arbetstagaren drabbas väldigt hårt och mister rätten till uppehållstillstånd, medan inga repressalier finns mot arbetsgivaren”, säger Alexandra Elias på Migrationsverket.

Migrationsverket jobbar på att få ned handläggningstiden, men kan inte uppge hur lång tid det kommer att ta.

POLITIKERNA: "Dags att agera"

Breakit - Kravet: Kapa Migrationsverkets handläggningstid till en månad

Moderaterna kräver i sin budgetmotion ett tak gällande handläggningstiden. Det ska ta max 30 dagar att pröva ansökningar relaterade till arbetskraftsinvandring i Sverige. 

"När antalet flyktingar som kommer hit nu går ned måste man se till att en viss pott av Migrationsverkets pengar bara används till arbetstillstånd och uppehållstillstånd vid arbetskraftsinvandring”, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M).

Liberalerna och Centerpartiet tycker att tolkingen av lagen blivit orimlig – och vill se att den förtydligas.

“Det är tolkningen och tillämpning av de här reglerna som inte har blivit så som lagstiftaren hade förväntat sig", säger Emil Källström ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Läs mer