Sök ikon

Surgical Science är på väg till börsen – ska noteras på First North

Artikel bild
Surgical Science vd Gisli Hennermark. Foto: Bertil Ericson / TT samt press.

Surgical Science, som erbjuder VR-träning inom operationer, är på väg till börsen.
"Vi avser att notera bolaget på Nasdaq First North under senare delen av juni", avslöjar vd:n Gisli Hennermark.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Surgical Science är ett företag inom tillverkning av VR-simulatorer inom medicin. De erbjuder träningssystem för titthålskirurgi och endoskopi som används av aktörer världen över.

Genom VR- systemen kan studenter, läkare och kirurger träna, utvärdera och certifierats i en simulator innan de tar klivet in i operationssalen. 

Nu är Surgical Science är på väg mot börsen. 

"Vi avser att notera bolaget på Nasdaq First North under senare delen av juni", säger vd:n Gisli Hennermark. 

Bolaget är inne i en stark tillväxtfas och har behov av ytterligare kapital för att kunna tillvarata de möjligheter som finns. Gisli Hennermark uppger att efterfrågan på VR simulering inom titthålskirurgi ökar.  

"Dessutom har vi växande intresse från industriella partners inom till exempel robotkirurgi som vill licensiera vår simuleringsmjukvara. I samband med det behöver vi stärka upp med fler utvecklare och investera i marknadskanaler". 

Bolaget har redan haft möten med potentiella investerare och i planerna finns också att göra en nyemission på 50 miljoner kronor. 

Har ni fått några ankarinvesterare än?

”Vi är väldigt glada över det intresse vi har från flera namnkunniga institutionella investerare och avser presentera dessa i samband med godkännande av prospektet”, säger Gisli Hennermark. 

Han uppger att värderingen snart kommer att bli offentlig i samband med att prospektet godkänns. Gisli Hennermark beskriver intresset för bolaget som väldigt stort, och tror att många kan relatera till produkten. 

Idén bakom Surgical Science såg sitt ljus redan 1995 när grundaren Anders Hyltander, kirurg vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, hade en tanke om att kirurger skulle kunna träna långt innan själva operationen. 

Hans teori gick ut på att utveckla just realtidssimulatorer och med hjälp av ingenjörer kom det att bli verklighet. Fyra år senare, 1999, grundades Surgical Science. 

Surgical Science omsatte runt 52 miljoner kronor förra året och redovisade en vinst på 3,2 miljoner kronor. Företaget ägs av personalen, investerare och GU Ventures, ett bolag som gör investeringar med koppling till Göteborgs universitet. Över 90 procent av Surgical Science ägs idag av två privata investerare som inte kommer att sälja aktier i samband med emissionen.  

Läs mer