Det är den ansedda tidningen Affärsvärlden som i sin skvallerspalt Börsgolvet kommer med flera smått uppseendeväckande uppgifter kring den svenska musiktjänsten. Börsgolvet brukar ha initierade uppgiftslämnare, men det är ändå värt att notera att källorna inte alltid är rätt ute. Nu hävdar tidningen att Spotify planerar för en annorlunda form av ägarspridning.
Enligt Affärsvärldens källor skissar ledningen på en lösning som är inspirerad av jätten Googles börsintroduktion. När Google gick till börsen så gjorde bolaget det i form av en så kallad holländsk auktion. Det innebar att alla potentiella investerare, stora som små, fick lägga bud på aktien via nätet utan att veta priset i förhand. Tanken var att alla som använde söktjänsten skulle få en i alla fall teoretisk möjlighet att teckna aktier i samband med noteringen. Annars brukar det bara vara de stora investmentbankernas kunder och tunga institutioner som får någon större tilldelning i den typen av heta börsintroduktioner.
“Bolaget (Spotify) överväger att försöka sig på en notering á la Google. Det vill säga att smyga ut aktierna utan att ha någon rådgivare. Aktierna säljs i någon form av auktionsprocess”, citerar Affärsvärlden en av sina källor i artikeln som först publicerades i pappersupplagan (länk saknas).
Enligt Affärsvärldens uppgiftslämnare är Spotify nu också på väg att vända verksamheten till vinst, bland annat som en följd av det nya avtalet med musikjätten Universal Music.
“Nu har Spotify positivt kassaflöde. Och det kommer att bli ännu bättre. Avtalet med Universal är bättre än folk förstår. Och med all sannolikhet lyckas de nu också få till liknande avtal med de andra skivbolagsjättarna”, säger Affärsvärldens källa som också uppger att marknadsvärdet på Spotify, baserat på den innofficiella aktiehandeln utanför börsen, ligger på omkring 150 miljarder kronor.
Den senare uppgiften stärks av Breakits egna källor. I april rapporterade vi om en uppgång på hela 50 procent i Spotify-aktien vilket i huvudsak kunde förklaras av avtalet med Universal Music.