Sök ikon

Så går det för Lendify – nu är bolaget störst i Sverige på P2P-lån

Artikel bild
Erika Eliasson basar över Lendifys relationer med investerare. Foto: Pressbild.

Lendify är Sveriges mest välfinansierade spelare i den hajpade nischen. Och nu är man även störst, kan Breakit berätta.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

I USA tittar många på Lending Club och Prosper för att avgöra hur peer-to-peer-lån – alltså att privatpersoner via nätplattformar lånar ut pengar till andra privatpersoner – egentligen fungerar. 

Det saknas inte frågetecken.

Här i Sverige är blickarna riktade mot Lendify. 

Bolaget, grundat 2014 av John-Christian Eriksson, Nicholas Sundén-Cullberg och José Cartro, fick i somras in 70 miljoner kronor i riskkapital. Det gör Lendify till det i särklass mest välfinansierade bolaget i P2P-lånenischen i Sverige.

Det viktigaste nyckeltalet för dessa bolag är volymen över förmedlade lån. Breakit har nu tagit del av rykande färska siffror som visar att Lendify förmedlade lån värda 135 miljoner kronor under sitt senaste brutna räkenskapsår, som slutade sista april.

Det innebär att Lendify sannolikt är störst bland de svenska P2P-lånebolagen.

”Det är i linje med våra högt uppsatta mål och vi är jätteglada över att vi har nått den siffran”, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify. 

Motsvarande siffra föregående år var blott 12 miljoner. 

Den stora tillväxtboomen har kommit under 2017. Under årets första fyra månader landade lånevolymen på 83 miljoner kronor. Det indikerar att Lendify kommer att förmedla lån till ett värde av minst 332 miljoner kronor under sitt nuvarande räkenskapsår, givet att lånevolymen inte minskar. 

"Med den tillväxttakt vi har nu kommer vi att landa på över en halv miljard", säger Erika Eliasson.

För Lendify är det i huvudskak tillgången på insatt kapital som styr, snarare än efterfrågan på lån.

Efter skandalen kring Trustbuddy har branschen brottats med trovärdighetsproblem. 

”Det handlar om att skapa förtroende för att folk ska vilja investera sitt kapital, och det jobbar vi väldigt aktivt med”, säger Erika Eliasson och fortsätter: 

”70 procent av de som sätter in kapital gör flera insättningar. Det visar att våra investerare är nöjda och att vi har byggt en bra tjänst”.

Hur omsättningen och resultatet ser ut vill hon däremot inte uppge.

”Siffrorna är inte reviderade än, men vi fokuserar på tillväxt”. 

Lendify har ett samarbete med Resurs Bank, men siffrorna i denna artikel speglar enbart lån förmedlade via Lendifys egna plattform. 

En annan utmanare att hålla koll på är Savelend, som för närvarande håller på att stänga sin första stora kapitalrunda. Den ska enligt Breakits uppgifter vara slutförd före sommaren. 

Vill du veta mer om P2P-lån? Missa inte Breakits matiga kartläggning och listan med de viktigaste spelarna i Sverige

Läs mer