Den svenska auktionssajten Barnebys är en sajt som samlar objekt från olika auktionshus på en och samma plattform. Tanken är att potentiella auktions-budare ska slippa surfa runt mellan de olika auktionshusens sajter i jakten på klipp, samtidigt som man vill hjälpa auktionshusen att nå ut till fler potentiella kunder.
Hittills har sajten fått in mångmiljonbelopp från riskkapitaljättar som Industrifonden, Active Ventures, Howsat (investerare i bland annat Momondo) och Wattin-familjens investmentbolag Inbox Capital.
Nu står det klart att Barnebys fyller på sin kassa med ytterligare kapital, enligt information från Valu8 ägardatabas. Totalt rör det sig om 30 miljoner kronor i en affär som värderar Barnebys till 230 miljoner kronor.
“Vi tar in de här pengarna primärt för att kunna fortsätta vår satsning i USA. Sedan satsar vi även rejält på vår techavdelning som ska resultera i två nya affärsområden. Bland annat en värderingstjänst som vi utvecklat, samt ett annat, fortfarande lite hemligt projekt”, säger Christopher Barnekow, vd och medgrundare av Barnebys.
Enligt handlingar som Breakit har tagit del av framgår det att pengarna kommer från både befintliga investerare – men också nya. Ett nytt, spännande namn som sticker ut är Paradox-grundaren Fredrik Wester.
Fredrik Wester, som blivit miljardär på sitt spelbolag Paradox Interactive, kliver in som delägare i Barnebys via sitt nystartade investmentbolag Kichi Invest.
Hur mycket han investerar framgår däremot inte.
“Det känns väldigt kul att få in honom. Vi jobbar mycket med att driva trafik och den bransch som kanske är mest mogen när det kommer till att bygga trafik idag är just spelbranschen. De jobbar mycket med affiliatenätverk, och det gör vi också. Det driver mycket och bra trafik”, säger Christopher Barnekow.
Ny ägare i bolaget är även affärsängeln Fredrik Adolfsson, som tidigare varit med och byggt bolaget Bidlet.
Barnebys affärsmodell påminner i dagsläget om sajter som exempelvis resesajten Momondo. Man säljer således själva inga objekt via sin plattform, utan låter auktionshusen betala för den trafik som levereras.
I dagsläget är USA bolagets snabbast växande marknad, förklarar Christopher Barnekow.
“Vi signar just nu 1,5 nya kunder i snitt varje dag”, säger han, och förklarar att det finns 4000 auktionshus i USA, vilket kan jämföras med Sveriges 20.
“I USA går det extremt bra. Vår tjänst bygger i grunden inte på att få medlemmar, men idag har vi 130.000 medlemmar och växer med 10.000 i månaden. Den amerikanska marknaden står för majoriteten av dessa.”
Rent ekonomiskt är tillväxttakten däremot inte lika explosiv. 2015 omsatte bolaget 13 miljoner kronor - en siffra som växt till cirka 18 miljoner kronor under 2016.
Hur det ser ut på resultatraden vill Christopher Barnekow, inte avslöja, men bekräftar att det fortsatt rör sig om röda siffror. 2015 backade bolaget 15,7 miljoner kronor.
“Vi har en stadig tillväxt och jag skulle säga att det går jättebra. Vi har flera affärsvertikaler som vi kommer att börja ta betalt för under slutet av året, där vi hittills bara har skrapat på ytan.”
Här kan du läsa mer om Fredrik Westers nya investmentbolag och bolagets två tidigare investeringar.
Foto: Christopher Barnekow